Adeona gaat akkoord met eigen zink-gebaseerde therapie Fase IIb studie te beginnen in ALS

04-07-2011

Adeona Pharmaceuticals, Inc (NYSE Amex: AEN), een ontwikkelaar van innovatieve geneesmiddelen voor ernstige ziekten van het centrale zenuwstelsel, kondigde vandaag aan dat het haar pijplijn van eigen zink-gebaseerde therapieën uitgebreid met een geplande Fase IIb klinische studie met patiënten die lijden aan onder andere Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Worden voorbereidingen getroffen om de veiligheid en werkzaamheid van eigen van de onderneming kandidaat-geneesmiddelen, AEN-100, een gastroretentive voor aanhoudende afgifte zink-gebaseerde tablet, en AEN-200, een koperen tablet, in een multi-center, dubbel-blind te evalueren, placebo-gecontroleerde klinische studie bij ALS patiënten bestemd om te worden uitgevoerd onder een Investigational New Drug (IND) aanvraag. Adeona zal de studie medicijnen en de financiering van de klinische proef, die zal worden uitgevoerd door de neurologie team van het Centrum voor PNA Neurological Research in samenwerking met het Instituut voor EthnoMedicine.

Geplande Fase IIb klinische studies in ALS patiënten Evaluatie van Adeona is zink-Based Therapy

De voorbereiding van de geplande Fase IIb klinisch protocol is momenteel aan de gang voor indiening bij de Food & Drug Administration (FDA) als een aanvulling op een bestaande IND-toepassing. Inspanningen zijn ook gewerkt voor de productie van klinisch onderzoek medicijnen en protocol toetsing door een Institutional Review Board. De multi-center trial is bedoeld om plaats te nemen op maximaal zes grote ALS centra in de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat het proces zal 60 ALS-patiënten, die op RILUTEK ® (riluzole) verder als de standaard van zorg behandeling inschrijven. De patiënten zullen worden gerandomiseerd in de behandeling en bijpassende placebo-groepen en zal de klinische trial medicatie ontvangen voor 12 maanden met een periodieke controle. De behandelde groep krijgt gepatenteerde Adeona's kandidaten - AEN-100, een zink-gebaseerde tablet, en AEN-200, een koperen tablet.

De geplande co-primaire eindpunten zijn: 1) het bepalen van de veiligheid van de AEN-100 (elementair zink) op 150 mg (twee 75 mg tabletten) gegeven aan patiënten eenmaal daags met ALS door het beoordelen van bijwerkingen en het meten van zink en koper niveaus om de drie maanden; en 2) het bepalen van de werkzaamheid van AEN-100 door beoordeling van de snelheid van progressie van de ziekte zoals gemeten door de ALSFRS-R, een herziene ALS functionele schaal die omvat beoordeling van de ademhalingsfunctie.

De geplande secundaire eindpunten zijn: 1) het meten van het niveau van de beta-methylamino-L-alanine (BMAA) in bloed en urine om te bepalen of er een daling van deze niveaus in de loop van de behandeling, 2) naar aanleiding van progressie van de ziekte zoals gemeten door Gedwongen vitale capaciteit (FVC), een meting van de longfunctie dat is blijkt te correleren met de ziekte overleven, en 3) na progressie van spierzwakte door middel van kwantitatieve metingen met behulp van sterke hand-held dynamometry.

Lopende Fase I / II open-label Veiligheid Studie van zink therapie bij ALS patiënten

Momenteel is de klinische onderzoekers op de PNA Center for Neurological Research voert een fase I / II open-label studie van zink therapie bij ALS patiënten om de veiligheid van zink in combinatie met een lage dosering van koper te bepalen. Tot op heden zijn er geen problemen in verband met de veiligheid zinktherapie waargenomen in de ALS patiënten.

Mogelijke voordeel van zink therapie bij ALS patiënten

De klinische onderzoekers aan de PNA Center for Neurological Research citeren meerdere lijnen van het wetenschappelijk onderzoek dat een potentiële voordeel van zink therapie voor ALS patiënten suggereren, waaronder:

·     Tijdens de jaren 1950, was een epidemie van ALS ontdekt op het eiland Guam en de Trust gebieden van de Stille Oceaan die een vorm van ALS, dat was 100 keer vaker voor dan in de rest van de wereld onthuld.

·     Onderzoek op dit cluster van ALS zaken die verband houden de neurologische ziekte het neurotoxine BMAA, een niet-essentieel aminozuur geproduceerd door cyanobacterie en gevonden in grote concentraties in voedsel geconsumeerd door de mensen op Guam. Na de opmerkingen van een cluster van ALS gevallen op Guam, hebben verschillende groepen geïdentificeerd hoge concentraties van BMAA in de hersenen weefsel van patiënten uit Noord-Amerika en Europa met neurodegeneratieve ziekten zoals ALS.

·     Het is aangetoond dat BMAA sterk bindt aan overgangsmetaal-ionen, zoals zink, koper, en stikstof. Als BMAA kruist in de hersenen en gaat een compartiment waarin glutamaat is gebonden aan zink, de glutamaat / zink complex scheidt en de BMAA bindt met het zink, waardoor een hoge mate van ongebonden glutamaat. Deze verhoogde niveaus van ongebonden glutamaat worden verondersteld om zeer neurotoxisch zijn in ALS-patiënten. Zink is gedacht om te dienen als een endogene antioxidant in het centrale zenuwstelsel en helpt bij de bescherming van de bloed-hersenbarrière (BBB) ​​tegen oxidatieve stress en kan de neurotoxine, BMAA, te voorkomen dat vanaf kruising in de hersenen.

·     Het gebruik van zink therapie voor ALS patiënten wordt verder ondersteund in dierlijke modellen van ALS. Ongeveer 2% van de ALS-diagnoses worden geassocieerd met een mutatie in het superoxide dismutase (SOD1) gen. In ALS mutant SOD1 diermodellen, is zink suppletie is aangetoond dat dood uit te stellen.

·     Genetische mutaties die de mogelijkheid van een eiwit bekend als koper / zink superoxide dismutase (SOD1) om goed te binden zink worden geassocieerd met de familiale vorm van ALS, die veel van dezelfde functies als de meer voorkomende sporadische vorm van ALS aandelen.

·     Zink is een belangrijk modifier van glutamaat toxiciteit, een neurotransmitter gekoppeld aan celdood in ALS-patiënten.

"Ons doel bij de PNA Center for Neurological Research is het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met neurologische aandoeningen, zoals ALS. Zoals men in andere ziekten van het centrale zenuwstelsel, de biologische beschikbaarheid van zink verminderd is bij ALS-patiënten. Onze hypothese is dat door het geven van hoge doses van zink aan ALS-patiënten, kunnen we de mate van toxiciteit afnemen van ongebonden glutamaat en het voorkomen van neurotoxiciteit, "zegt Todd D. Levine, MD, voorzitter van PNA Center for Neurological Research, assistent klinisch professor aan de Universiteit van Arizona, co-directeur van de Banner Samaritaan ALS Center in Phoenix, Arizona en lood Principal Investigator van de geplande klinische studie. "We zijn blij om samen te werken met Adeona en gebruik te maken van hun eigen zink-gebaseerde therapie die al heeft aangetoond klinisch bewijs van de zeer goed verdragen door patiënten met een superieure biologische beschikbaarheid."

'Adeona's missie is het ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen voor ernstige centrale zenuwstelsel ziekten. Uitbreiden van onze pijplijn naar ALS, een verwoestende en dodelijke neurologische ziekte waarvoor er een tekort van behandeling opties, onder meer is een ideale pasvorm met onze expertise en business model, " zei James S. Kuo, MD, MBA, Chief Executive Officer van Adeona. "Gezien de hoeveelheid wetenschappelijk bewijs suggereert een therapeutische rol voor zink in ALS, we kijken uit naar de start van de toediening ALS patiënten in deze Fase IIb klinische studie te worden uitgevoerd onder een IND. Wij zijn blij om samen te werken met de speciale neurologen bij Phoenix Neurological Associates. "

Bron: Adeona Pharmaceuticals, Inc

Share