Nieuwe ontdekkingen geven potentiële manieren aan om neuronen te beschermen bij de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en ALS

01-07-2011

RedOrbit

Celbiologen deelden vandaag mee dat ze denken dat het afsterven van neuronen -- hersencellen -- door het elimineren van één van de bestanddelen van het cellulaire mechanisme, de overleving van de neuronen kan verlengen als die werden blootgesteld aan chemische pesticiden. Deze ontdekking identificeert een mogelijk therapeutisch doel om de veranderingen te vertragen die leiden tot neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers van de University of Texas Health Science Center San Antonio, ontdekten dat neuronen waarbij een substantie, caspase-2 genaamd, ontbrak beter in de mogelijkheid waren om schade, ontstaan door pesticiden in de energiecentra, te weerstaan, beter bekend als mitochondria.

Hoofdschakelaar

Caspase-2 treedt op als hoofdschakelaar en kan zowel leiden tot celdood of overleving afhankelijk van de hoeveelheid cellulaire schade, stelde het team vast. Neuronen waarbij caspase-2 ontbrak vertoonden een toename van beschermende activiteiten, met inbegrip van efficiënte afbraak van verouderde of gebruikte eiwitten. Dit proces, autofagie genaamd, vertraagt celdood.

“Dit onderzoek toont voor de eerste keer aan dat het ontbreken van caspase-2 neuronen, autofagie aanwakkert om te overleven”, zei co-auteur van de studie Marisa Lopez-Cruzan, Ph.D., onderzoeker van de cellulaire en structurele biologie faculteit aan het Health Science Center.

Rol van de energiecentra

Aanwijzingen tonen aan dat slecht functioneren van de mitochondria een belangrijke rol speelt bij de dood van de neuronen bij onder andere de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), en de ziekte van Huntington.

“Het identificeren van de initiatiefnemers die betrokken zijn bij het proces van de celdood is belangrijk en bepalend voor therapeutische benaderingen bij het verschaffen van de maximale bescherming aan de neuronen tijdens neurodegeneratieve omstandigheden”, zei hoofdauteur Brian Herman, Ph.D., vice-president van het onderzoek en professor in cellulaire en stucturele biologie aan het Health Science Center.

Jonge volwassen muizen

Het team bestudeerde neuronen bij jonge volwassen muizen. Dit was bedoeld om model te staan en de vroege veranderingen aan te tonen die plaatsvinden bij neurologische aandoeningen.

Een volledig verslag van het onderzoek kan je lezen in The Journal of Biological Chemistry, meer bepaald uitgave 11 van maart.

Dr. Lopez-Cruzan, directeur van het laboratorium van Dr. Herman, kwam met het idee dat caspase-2 de cellen beschermt tegen mitochondriale stress. Meenakshi Tiwari, Ph.D., een postdoctorale onderzoeker, die de eerste uitvoeringen verder uitwerkte zette als eerste auteur alles op papier.

 

Vertaling: Jan Van der Veken 

Bron: The Independence

Share