Verminderd ALS risico’s voor vitamine E gebruikers

19-04-2011

NEW YORK (Reuters Health)

Uit een nieuwe onderzoek blijkt dat mensen die jarenlang regelmatig vitamine E voedingssupplement nemen minder risico’s oplopen om de dodelijke neurologisch aandoening Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) te vatten. 

ALS is een dodelijke ziekte waarbij de motorisch zenuwcellen geleidelijk aftakelen en verlamming ontstaat, en die fataal is doordat de ademhalingsspieren uitvallen. Ieder jaar worden zo ongeveer 5,000 nieuwe Amerikaans patiënten  gediagnosticeerd.  

In ongeveer 10 percent van ALS gevallen gaat het over de erfelijke vorm van de ziekte. Meestal, is de oorzaak van ALS niet bekend.

Nu blijkt uit een onderzoek dat mensen die een hogere dosis vitamine E innemen een verminderd risico lopen om ALS te krijgen. Deze uitvindingen bewijzen echter niet dat vitamine E het reden daarvan zou zijn, maar onderzoek in laboratorium geven aan dat de vitamine – die een zenuwcellen beschermend antioxidant werking heeft -- kan het optreden van de eerste symptomen van ALS aandoening vertragen in ALS modelmuizen.

Omdat ALS zo zeldzaam is, moeten de onderzoekers grote groepen mensen observeren om te kunnen onderschatten welke levenswijze met de ziekte verbonden mogen worden.  

En juist daarom hebben onderzoekers aan de Harvard Universiteit, voor deze nieuwe studie, de resultaten van vijf grootschalig U.S. onderzoeken waarbij meer dan 1 miljoen volwassenen betrokken waren, samengevat. 

Ze ondervonden daarbij dat er een verband is tussen hoe lang men vitamine E neemt en ALS.

Inderdaad, mensen die bij het begin van de onderzoeken, sinds ten minste vijf jaar regelmatig vitamine E voedingssupplement slikten liepen ongeveer 1/3 minder kans dan niet verbruikers op het ontwikkelen van ALS.

Doch, is het nog te vroeg om vitamine E voedingssupplementen aan te raden, zo verklaarden Dr. Eilis J. O'Reilly en haar Harvard collega’s in the American Journal of Epidemiology.

En ook, de gegevens tonen niet aan dat vitamine E, op zich, alle voordelen gaf. De onderzoekers trachtten om andere levenswijzen omstandigheden in aanmerking te nemen -- zoals gewicht, rookgewoonte, algemeen voedingspatroon en sporten. Waar een langdurig gebruik van vitamine E voedingssupplementen (gaande van Multi vitamines tot eenvoudig supplementen) altijd verbonden was met verminderd ALS risico.

Maar toch zou er een ander uitleg kunnen zijn voor deze uitvinding. Thans hebben veelbelovend verleden ontdekkingen over vitamine E gefaald.

Onderzoekers dachten eerder dat vitamine E supplementen misschien hartaandoeningen zouden helpen voorkomen, dit op basis van studies die lagere voorvallen aantoonden bij vitamine E verbruikers. Maar klinische studies - waarbij mensen waren willekeurig gevraagd om vitamine E of een placebo te nemen – toonden verder geen een van deze voordelen.

Daarbovenop, zijn de actuele uitvindingen gebaseerd op tamelijk weinig mensen. Van de 1 miljoen en meer onderzoeksdeelnemers, waren er uiteindelijk 805 gediagnosticeerd met ALS. En van degene die tenminste sinds vijf jaar vitamine E namen van de aanvang af, hebben er alleen18 ALS verklaard; tussen de mensen die vitamine slikten tijdens een kortere tijdspan waren het 19 voorvallen.

Andere onderzoeken, zo schrijft het O'Reilly team, zijn nodig om na te gaan als vitamine E werkelijk een impact heeft op het ALS risico.

Deskundigen voorschrijven in het algemeen een dagelijkse inname voor volwassenen van 15 milligram, of 22 international units (IU) vitamine E.

Vitamine E vind men terug in tarwekiem, noten zoals amandel en hazelnoot, plantaardige olies o.a. zonnebloem en saffloerolie, alsook in enkele groene groenten, bv. spinazie en broccoli.

Het is niet zo dat men een teveel aan vitamine E kan oplopen door dagelijks voeding. Maar hoge dosis van vitamine E voedingssupplement kunnen bloedingen veroorzaken. Deskundigen raden daarom aan volwassenen om het dagelijks aanbevolen dosis van 2,500 IU synthetisch vitamine E niet te overschrijden.

Multi vitamine bestaan doorgaans uit 30 IU vitamine E, terwijl de gebruikelijk dosis in vitamine E supplementen van 400 IU is.

Vertaling: Estelle

Bron: ALS Independence

Share