ALS gegevens van Cytokinetics werpen hoop op, kan misschien iets worden

17-02-2011

Testonderzoekers die opgewonden worden over hun eigen resultaten is nauwelijks een onthulling, maar in het geval van de mid-stage studies over het Cytokinetics’(CYTK) ALS medicijn CK-357 (CK-2017357) was er een oprecht tumult over de observaties.

De fase IIa studie was niet groot, maar desalniettemin zagen experts in het panel op het 21ste “International Symposium on ALS/MND” voor de eerste keer aanmoedigende verbeteringen in spiersterkte en functie bij ALS patiënten. Langetermijneffecten  moeten nog vastgesteld worden en het medicijn heeft nog een lange weg af te leggen, maar Cytokinetics heeft voldoende budget om het volgende jaar door te komen en beweegt gezwind naar een proof-of-concept studie met verdere functionele resultaten.

Spierfunctie

CK-357, een activator van skeletaal troponin, een proteïne complex betrokken bij spiersamentrekking, is ontworpen om de levenskwaliteit van ALS patiënten te vergroten door submaximaal de spierpeesbot werking te verbeteren – i.e. dagdagelijkse spierbewegingen die normaal geen enorme energie aanwending nodig hebben.

Ter vergelijking, is het enige goedgekeurde medicijn voor ALS, riluzole, ontworpen om de overleving te verlengen, niet om de symptomen te onderdrukken (Therapeutische focus – ALS domein in de pivotale fase gaand, 2 augustus 2010).

Voor patiënten met deze ongeneeslijke en progressief slepende ziekte, is het vermogen om simpele taken uit te voeren zoals zelf eten, ontegensprekelijk de meest belangrijke factor in hun welzijn, en in dat van de mensen die voor hen zorgen.

Gegevens uit de eerste fase die eerder dit jaar gerapporteerd warden tonen verhoogde spiersamentrekking CK-357 bij gezonde onderwerpen.

Resultaten van de fase IIa 67-patient test, die unieke dosissen van het medicijn bestudeerde, toonden aan dat 29 van de 65 patiënten die de hogere dosis van 500 mg namen, zich 6 uur na de behandeling beter voelden, in vergelijking met 18 van de 63 aan een placebo – statisch relevant geacht. Verder resultaten werden geobserveerd, waaronder ALS functionele vaststelling, greepkracht en submaximale greepkracht, vermoeidheid in de schouderverbinding en inspirator snuifdruk, hoewel geen enkele werd gespecificeerd als één enkele primaire prestatiemaatregel. Het medicijn verhoogde de greepkracht en de uithouding, en de inspirator druk op een dosisafhankelijke manier.

De informatie is echter beperkt tot uithouding bij actie en herhaaldelijke dosissen. De onderzoekers benadrukten inderdaad dat ze onzeker zijn welk effect de verbetering van spierfunctie heeft op het onderhoud van de zenuwen die de spieren bevoorraden.

Het management van Cytokinetics erkende dat het single-dosis testontwerp beperkt was, en op langere termijn worden meervoudige dosis, proof-of-concept testen die de ALS Functionele Schaal genereren gewaarborgd.

Veilig profiel

Het veiligheidsprofiel was veelbelovend met geen medicijngerelateerde afvallers. Maar 12% van de neurologische neveneffecten waren gematigd van nature, vooral gerelateerd aan duizeligheid maar geen verhoging in effectieve valpartijen. De overige 88% van de ongunstige gebeurtenissen waren mild hoewel langere studies zullen moeten aantonen of dit effect geaccentueerd en verminderd wordt bij chronisch gebruik.

Belangrijk, zei panellid expert Professor Robert Miller, is dat deze verbeteringen meer aanmoedigend zijn dan enig ander resultaat dat we al gezien hebben van de duizenden ALS patiënten die hij heeft behandeld.

“Het idee dat we de kracht en de functie zouden kunnen verbeteren is eerlijk gezegd overdonderend,” zei Prof Miller. “Ik besef dat we niet genoeg bewijs hebben om dit voluit te zeggen, maar deze resultaten suggereren volgens mij dat het mogelijk is. Wat onze patiënten willen kunnen blijven doen, is zelf een bad nemen, zichzelf aankleden en zelfstandig eten. Dit zijn submaximale activiteiten die kritisch belangrijk zijn.

Volgend jaar start er een proof-of-concept studie van 3 maanden met verdere functionele resultaten, waaronder het effect op ademhaling, om sturing te geven aan het ontwerp van fase III.

 "Bewijs van effect"

Het feit dat de aandelen prijs van Cytokinetics zakte met 22% op maandag met de aankondiging van de testresultaten schept misschien een misleidend beeld. Sommige investeerders zouden teleurgesteld kunnen zijn door het gebrek aan enig nieuws van het bedrijf over partnerplannen, wat zou kunnen aangeven dat het bedrijf een risico zal moeten nemen voor lange en dure hoofdstudies.

Desalniettemin, toen Cytokinetics vorige week aankondigde dat “bewijs van effect” gegevens voorgesteld zouden worden op de conferentie, ging de aandelenprijs de hoogte in met 34%, tot 2.93$. De plotse prijsschommeling in de aandelen vorige week betekent dat winstopname vermoedelijk een factor was in de verkoop gisteren, terwijl het aandeel nog altijd verhandeld wordt boven de niveaus van vorige week, momenteel aan 2.3$.

EP Vantage, Gregory Wade van Wedbush Securities dacht dat het zeer waarschijnlijk was dat de val het resultaat was van simple winstopname.

“We dachten dat de gegevens positief waren,” gaat hij verder, zeggend dat deze resultaten het bedrijf in een goede positie zou plaatsen voor een partnership, wat, zo anticipeert Wedbush, zou kunnen gebeuren voor de proof-of-concept in place is, mogelijk zelfs voor het einde van het jaar.

Als deze initiële signalen worden verdergezet op lange termijn, zou CK-357 een heel belangrijke inhibitor kunnen voorstellen van de symptomen van ziekteprogressie. Het conferentiepanel overwoog of het actiemechanisme toepasbaar zou zijn op allerlei ziektepatiënten die spierverspilling en vermoeidheid ervaren. Een ander fase IIa “bewijs van effect” test is bezig bij patiënten met claudicatie (mankheid) geassocieerd met periferale slagaderziektes.

Cytokinetics zal volgende jaar fondsen moeten bijeenbrengen, als het van plan is alleen verder te gaan met het medicijn. Als verdere goede informatie vrijgegeven wordt later dit jaar, zouden partneropties veel verbeterd kunnen worden. Een partner voor het nieuwe jaar echter, zou als muziek in de oren van de investeerders klinken.

Vertaling: Joke Mulleners

Bron: ALS Independence

Share