11 stamcelstudies bij muizen

21-12-2012

Getransplanteerde neurale stamcellen behandelen Amyotrofische Laterale Sclerose in het muismodel

In 11 onafhankelijke studies, door een consortium van onderzoekers in ALS, blijkt dat transplanteren van neurale stamcellen in het ruggenmerg van een model van de muis, de ALS ziekte en progressie vertraagt, de motor functie verbetert en overleving aanzienlijk verlengt. 

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), is onbehandelbaar en fataal. Zenuwcellen in het ruggenmerg sterven, en nemen uiteindelijk iemands vermogen om te bewegen of zelfs te ademen weg. Een consortium van onderzoekers in ALS bij meerdere instellingen, bvb Sanford-Burnham Medical Research Institute, het Brigham vrouwenziekenhuis, en de medische faculteit van de Universiteit van Massachusetts, testte getransplanteerde neurale stamcellen als behandeling voor de ziekte. In 11 onafhankelijke studies vonden zij dat het transplanteren van neurale stamcellen in het ruggenmerg van een muismodel van ALS het begin van de ziekte en de progressie vertraagt. Deze behandeling verbetert ook de motor functie bij de ontvanger en verlengt overleving aanzienlijk.

Verrassend genoeg profiteren muizen niet van de getransplanteerde neurale stamcellen door vervanging van verslechterende zenuwcellen. In plaats daarvan, helpen neurale stamcellen door productie van factoren die de gezondheid en de functie van de resterende zenuwcellen van de ontvanger beschermen. Zij doen ook ontsteking verminderen en onderdrukken het aantal ziekte-veroorzakende cellen in het ruggenmerg. Deze bevindingen, op 19 december gepubliceerd in Science Translational Medicine, laten zien dat neurale stamcellen een potentieel hebben in de behandeling van ALS en andere aandoeningen van het zenuwstelsel.

"Hoewel het geen remedie is voor menselijk ALS, geloven wij dat de zorgvuldige transplantatie van neurale stamcellen, met name in gebieden die best het leven ondersteunen zoals bijvoorbeeld respiratoire controlecentra, wellicht klaar zijn voor klinische proeven, "volgens Evan Y. Snyder, M.D., Ph.D., directeur van het stamcel en regeneratieve biologie programma van Sanford-Burnham en senior auteur van de studie.

Neurale stamcellen
In deze studie hebben onderzoekers bij meerdere instellingen 11 onafhankelijke studies uitgevoerd om neurale stamcel transplantatie te testen in een reeds lang bestaand muismodel van ALS. Ze vinden allemaal dat deze celtherapie de symptomen en het verloop van de ALS-achtige ziekte vermindert. Ze hebben verbeterde prestaties van de motor en ademhalingsfunctie in behandelde muizen waargenomen. Neurale stamcellen transplantatie vertraagt ook progressie van de ziekte. Wat meer is, 25% van de behandelde ALS-muizen in deze studie heeft één jaar of meer overleefd - ongeveer drie tot vier keer langer dan onbehandeld muizen.

Neurale stamcellen zijn de voorlopers van alle hersencellen. Ze kunnen vernieuwen, maken meer neurale stamcellen en worden steeds zenuwcellen of andere hersencellen. Deze cellen kunnen ook slecht functionerende zenuwcellen helpen behouden en redden en regenereren hersenweefsel. Maar dit was nog nooit uitgebreid, in een goed model voor volwassen ALS, onderzocht.

Hoe neurale stamcellen ALS-muizen helpen
Getransplanteerde neurale stamcellen hielpen de ALS-muizen, maar niet door voor de hand liggende reden--niet omdat zij zenuwcellen werden, die de missende cellen in het ruggenmerg bij ALS vervangen. De grootste impact van de neurale stamcellen kwam eigenlijk uit een groot aantal andere gunstige activiteiten. Het blijkt dat neurale stamcellen beschermende moleculen produceren. Ze maken ook dat host cellen hun eigen beschermende moleculen produceren. Op zijn beurt, helpen deze factoren gastheer zenuwcellen tegen verdere vernietiging.

Dan vinden een aantal andere positieve gebeurtenissen in behandelde muizen plaats. De getransplanteerde normale neurale stamcellen wijzigen het lot van de eigen zieke neurale stamcellen-in positieve zin. Deze wijziging vermindert het aantal toxine-producerende, ziekte-bevorderende cellen in het host ruggenmerg. Getransplanteerde neurale stamcellen verminderen ook ontsteking.

"Wij ontdekten dat cel vervanging een verrassend kleine rol bij deze indrukwekkende klinische voordelen, speelt. Integendeel, de stamcellen wijzigen de hostomgeving ter verbetering en bescherming van de bedreigde zenuwcellen,"zei Snyder. "Dit besef is belangrijk omdat de meeste ziekten nu erkend worden als veelzijdig qua oorzaak en symptomen--ze zijn niet slechts op één celtype of defect proces te betrekken. We beginnen te erkennen dat de veelzijdige acties van de stamcellen betrekking kunnen hebben op een aantal van deze ziekteprocessen”

Vertaling: ALS Liga: Anne

Bron: ScienceDaily

Share