Vitamine E herstelt spieren, onderzoek van GHSU
27-03-2012
Langdurig gebruik van vitamine E vermindert de kans op Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS).
By Tom Corwin
Gordon Baker een 62 jarige inwoner van Augusta (Georgia) loopt op een wandelband in het Family Y centrum en weet dat hij door zijn activiteit zijn spiercelwanden kan beschadigen. Maar gelukkig helpen de 400 mg vitamine E die hij dagelijks inneemt waarschijnlijk om die schade te herstellen. Dat weet hij door onderzoek van de Georgia Heatlth Sciences Universiteit. Zelf zegt Baker: “Ik voel dat het een verschil uitmaakt.”
Vitamine E helpt blijkbaar bij overbelaste spieren door het herstellen van afgescheurde celmembranen. Dat zou ooit wel eens gunstige implicaties kunnen hebben voor verschrikkelijke ziekten volgens de onderzoekers.
Donderdag werd een studie gepubliceerd in het blad Nature Communications. De hoofdauteur Dr. Amber Howard en haar collega’s die in het laboratorium werken op spiercellen, ontdekten dat vitamine E bijdraagt aan het herstel van beschadigde celmembranen.
Paul McNeil de senior auteur van de studie stelt: “Wanneer een skeletspier lijdt aan een scheur in haar buitenste oppervlak, dan zal die spier afsterven indien die scheur niet snel hersteld wordt.” “Vitamine E versterkt dat herstelproces via een mechanisme dat wij nog niet begrijpen tot op het niveau van de moleculen.”
“In tegenstelling tot andere gewone vitamines wordt nog niet goed begrepen hoe vitamine E in het lichaam functioneert.”, zegt hij. “Een bijkomend onderscheid met andere vitamines is dat vitamine E niet oplost in water.” “De aanwezigheid van vitamine E in het lichaam mondt uit in vetten, waaronder de vetten die de buitengrens of de membraan barrière samenstellen.”
De onderzoekers konden aantonen dat de antioxidante werking van vitamine E inzetbaar zou kunnen zijn om herstelmechanismen te ondersteunen door cellen te onderwerpen aan een overvloed van oxidanten die zich opdringen om het herstel van gescheurde cellen te verhinderen maar die toch zouden kunnen tegengehouden worden indien de bedreigde cellen een voorafgaande behandeling ondergaan hebben van een antioxidant zoals vitamine E.
McNeil zegt, “De bevindingen wijzen op belangrijke implicaties voor spieren waarvan de cellen vaak beschadigd werden door spiercontracties. Spiercontractie is het samenvallen van het uitrekken van de spier met de contractie ervan. Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door bergafwaarts lopen.”
“Dat fenomeen valt nogal vaak voor en ik denk niet dat de meeste mensen zich dat realiseren maar zij voelen er waarschijnlijk wel de gevolgen van.”
Mc Neil stelt, “Van het hoogste belang is dat de vaststellingen ook implicaties kunnen hebben voor genetische spierdodende ziekten zoals spierdystrofie of zelfs voor ALS. In menselijke populaties is het vermijden of het vertragen van het uitbreken van ALS toe te schrijven aan de factor hoge vitamine E waarden, dat werd hier aangetoond.”
Daarom is aandacht voor dat antioxidante herstelmechanisme potentieel voordelig voor mensen die lijden aan genetische spierdystrofie of aan andere spierdodende ziekten. Tastbare resultaten liggen in de toekomst natuurlijk, maar het is een mogelijkheid.
Vertaling: ALS Liga: Dirk
Bron: The Augusta Chronicle
Vitaminen- en mineralensupplementen bij ALS?
Stephen Hawking, de beroemde en briljante Britse natuurkundige, heeft op 8 januari 2012 zijn 70e verjaardag gevierd. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat hij al 50 jaar (!) de ziekte ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) heeft. Na diagnose kent ALS een gemiddelde levensverwachting van meestal slechts 1 tot 4 jaar. Wat is dus het geheim van Stephen Hawking?
Het is niet zo dat deze slopende ziekte de Britse wetenschapper onberoerd heeft gelaten. Door de jaren heen is zijn lichamelijke toestand sterk verslechterd. Niet alleen is hij al jaren verlamd, maar na een longontsteking in 1985 kon hij ook niet meer praten. Door een (voor die tijd zeker) slimme computer is hij tot op de dag van vandaag weer in staat te communiceren en heeft hij de nu voor hem karakteristiek geworden computerstem.
50 jaar leven met ALS
Terug naar Stephen Hawking. Toen bij hem in 1962 de diagnose werd gesteld, zeiden zijn artsen dat ze weinig voor hem konden doen. Hij kreeg wel wat extra vitaminen mee, maar het was duidelijk dat de artsen daar weinig nut in zagen of zelfs maar iets van verwachtten.
Bekend is wel, dat hij al jarenlang zijn voeding dagelijks aanvult met zorgvuldig gedoseerde vitaminen- en mineralensupplementen (waaronder zink, levertraan, vitamine B-complex, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C en vitamine E). Daarnaast eet hij geen gluten, plantaardige oliën of kant-en-klare maaltijdproducten.
Zit het geheim van Stephen Hawking in het nemen van extra vitaminen- en mineralensupplementen, of in het mijden van bepaalde voedingsmiddelen, of misschien in de combinatie van beide?
Toegegeven, deze zelfontwikkelde therapie heeft de beroemde wetenschapper niet kunnen genezen. Wellicht is hij niet gelijk bij de diagnose van ALS met hoge doses supplementen en aangepaste voeding begonnen. Wellicht is de positieve werking ervan hem pas later duidelijk geworden, maar toen waren de beschadigingen aan zijn zenuwweefsels waarschijnlijk al een feit. Wellicht kan de ziekte op deze wijze wel worden vertraagd, maar niet volledig worden gestopt.
Tot slot
Feit is en blijft, dat nog niemand zo lang met deze ziekte heeft geleefd of de ziekte heeft overleefd. Stof tot nadenken voor de medische wetenschap, lijkt me. De hoge leeftijd van een prominente ALS-patiënt als Stephen Hawking nodigt op zijn minst uit tot verdere studie en onderzoek op dit gebied. Andere ALS-patiënten kunnen immers ook baat hebben bij het nemen van speciale vitaminen- en mineralensupplementen. Wanneer er vroeg genoeg, bijvoorbeeld gelijk na vaststelling van de ziekte, mee kan worden gestart, helpt het misschien om de motorische verlammingen te vertragen, te verminderen of (wie weet?) zelfs te voorkomen. Stof voor onderzoek, dus.
(Bron: Fit met voeding – G.E. Schuitemaker.)
© Asmay
Vertaling: ALS Liga: Dirk
Bron: Xead