Medische marihuana bij ALS

20-05-2014

Medische marihuana, ook bekend als medicinale cannabis, verwijst naar de delen van de cannabisplant gebruikt als een soort van medicinale of kruiden therapie. (De term kan ook verwijzen naar bepaalde synthetische versies van de plant.) Het is door de eeuwen heen gebruikt over de hele wereld en voor verschillende medische aandoeningen, en het is één van de 50 fundamentele kruiden van de traditionele Chinese geneeskunde. Nazicht en anekdotisch bewijs heeft beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, patiënten en zorgverleners meer bewust gemaakt van de therapeutische mogelijkheden voor een aantal ziekten en aandoeningen. Deze omvatten ALS/MND, pijn, gastro-intestinale ziekten, HIV/AIDS (met name de bijwerkingen veroorzaakt door chemotherapie), borst kanker, hersentumoren en de ziekte van Alzheimer. Cannabis kan met name nuttig zijn bij de behandeling van ALS/MND symptomen zoals verlies van eetlust, depressie, pijn, spasticiteit, kwijlen en zwakte.

Een artikel met de titel "Gebruik van cannabis in de palliatieve zorg", gepubliceerd in de Journal of Clinical Nursing, vermeldt studies die cannabis als therapie voor ALS/MND patiënten hebben verkend. Carter en Rosen (2001) en Amtmann et al. (2004) suggereerden het eventueel gebruik in ALS/MND op basis van studies met andere groepen van patiënten, met name MS-patiënten, voor wie cannabis werkte als een pijnstiller, spierverslapper, bronchiën verwijderaar, speeksel verminderaar, eetlust stimulator, slaap inleider en antidepressivum. Carter en Rosen haalden ook aan dat opkomend bewijs suggereert dat cannabis sterke anti-oxidatieve en neuroprotectieve voordelen heeft, die de overleving van de cel kunnen verlengen — een belangrijk iets voor ALS/MND patiënten die lijden aan het afsterven van motor neuron cellen. Amtmann et al. voerden een anonieme online enquête uit waaruit bleek dat cannabis matig effectief bevonden werd qua vermindering van het verlies van eetlust, depressie, pijn, spierspasticiteit, kwijlen en zwakte voor ALS/MND patiënten, met de meeste verlichting gemeld voor depressie.

In 2003, in een studie geleid door Mary E. Abood, PhD, in het California Pacific Medical Center, vond men dat zowel natuurlijke als synthetische THC neurodegeneratie tegengewerkt in het SOD1muismodel. Een studie werd vervolgens uitgevoerd met patiënten in het Forbes Norris MDA/ALS Center in San Francisco, in Californië met synthetische Marinol pillen. Voorlopige resultaten waren bemoedigend en de veiligheid werd aangetoond. Hoewel de studie niet statistisch significant de werkzaamheid kon bewijzen, werden symptomatische voordelen waargenomen voor slapeloosheid, eetlust, en spasticiteit.

Houd in gedachten dat er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan het gebruik van marihuana. Zoals besproken op Cancer.org, bevat de plant vele onderdelen die verschillende acties in het menselijk lichaam hebben, en de hoeveelheid van deze stoffen kan variëren van soort tot soort. Dit maakt het vaak moeilijk om te weten wat je precies krijgt. Studies hebben aangetoond dat THC angst kan doen toenemen, en paranoia, wat beangstigend is voor sommigen, kan veroorzaken. In het algemeen echter zijn de bijwerkingen van de gezuiverde extracten mild en kunnen worden beheerd mits zorgvuldige toediening.

Zoals bij alle medicijnen en voedingssupplementen, moeten de voordelen van THC zorgvuldig worden afgewogen tegen de mogelijke risico's ervan en besproken worden met een medische professional.

Landen die medische marihuana gedepenaliseerd hebben, zij het elk in verschillende mate, zijn VS (in enkele staten, Canada, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Tsjechië, Spanje, Israël, Italië, Finland en Portugal.

 

SYNTHETISCHE ALTERNATIEVEN VS. NATUURLIJKE CANNABIS

Marinol pillen (synthetische THC, een samenstelling die in natuurlijke marihuana gevonden wordt) werden door de FDA goedgekeurd.

- ze zijn (in de US) momenteel beschikbaar in 2,5 mg, 5 mg en 10 mg doses

- echter, ze hebben aangetoond dat ze minder effectief zijn dan natuurlijke cannabis, vermits ze verschillende belangrijke chemische verbindingen missen, zoals cannabidol (CBD), die pijnstillend, krampstillend blijkt en andere eigenschappen. Om deze reden raden we u het natuurlijk kruid aan indien mogelijk.

het engelse GW Pharmaceuticals heeft een behandeling voor MS genoemd Sativex ontwikkeld; dit is de eerste afgeleide van het natuurlijke marihuana die marktgoedkeuring in elk land kreeg. Het werd ontworpen voor de behandeling van spasticiteit en neuropathische pijn (zenuwpijn).

- In oktober 2013, werden de resultaten van een studie met 2000 mensen uitgebracht, waaruit blijkt dat Sativex veilig en effectief is voor MS-patiënten. Zuivere marihuana kan evenwel effectiever zijn voor de ALS/MND populatie tot specifieke studies iets anders aantonen.

 

VARIËTEITEN VAN CANNABIS

Er zijn twee belangrijke types van cannabisplanten die worden gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden: Sativa en Indica. Elk heeft zijn eigen soort effecten op het lichaam en de geest. Er zijn ook hybride stammen uit beide planten.

 Indica planten zijn beter geschikt voor groei binnenshuis vanwege hun korte lengte, terwijl sativa planten beter voor buitengroei zijn omdat zij meer dan 7.5m kunnen worden

 Indica is bekend voor de productie van meer gevoel van ontspanning en kan nuttig zijn bij de behandeling van angst, lichamelijke pijn, spierspasmen, epileptische aanvallen, hoofdpijn en slaapstoornissen. Om deze reden worden indica toppen in het algemeen door medische marihuanapatiënten gerookt in de late avond of net voor het slapengaan.

 Sativa is bekend om zijn meer energieke effect en is dus beter geschikt voor gebruik overdag. Sativa gebruik kan gevoelens van creativiteit, focus en welzijn stimuleren. Dientengevolge is het effectief in de strijd tegen depressie.

Gezien deze factoren, is het ideale product voor een patiënt met ALS/MND misschien wel een hybride waarin voornamelijk indica zit, terwijl het nog steeds een aantal van de voordelen van sativa biedt.

Voor het bepalen van de dosering, raadpleeg een arts.

Share