Omstreden Chinese ALS-dokter Huang komt naar België

21-06-2005

De Chinese chirurg Huang Hongyun komt op 11 september naar België om zijn omstreden therapie voor ALS-patiënten toe te lichten. ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een ongeneeslijke ziekte die de zenuwspieren verlamt en uiteindelijk tot verstikking leidt.

De therapie die door dr. Huang Hongyun wordt toegepast is omstreden omdat al verschillende ALS-patiënten overleden zijn na het ondergaan van de behandeling. Toch hebben veel patiënten heel veel geld over om deze ingreep in China te ondergaan.

De Belgische ALS Liga wil meer duidelijkheid over de therapie. Daarom wordt er tijdens het contactweekend van de Liga in Blankenberge een medisch debat georganiseerd waar naast dr. Huang ook de Belgische professor Wim Robberecht van de KULeuven en onderzoeker Peter Carmeliet aan deelnemen.

De ALS Liga bestaat dit jaar tien jaar. In die tijdspanne zijn in België 2.000 mensen aan de ongeneeslijke ziekte overleden. Vijfenzeventig procent van de patiënten sterft tussen twee à vijf jaar na de diagnose.

Ons land telt momenteel zo'n 800 à 1.000 ALS-patiënten. Over de hele wereld lijden 384.000 mensen aan de ziekte. De oorzaak van ALS is nog steeds onbekend. Er is dus ook geen behandeling mogelijk of medicatie voorhanden.

Bron: www.belga.be

Share