Award Professor Robberecht

09-04-2008

Belgische onderzoeker ontvangt AAN’s Sheila Essey Award

CHICAGO – De Amerikaanse Academie van Neurologie (AAN) reikt de Sheila Essey Award van 2008 voor ALS onderzoek uit aan Wim Robberecht, MD, PhD, aan de Universiteit van Leuven, in Leuven, België, voor zijn werk in de pathogenese van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Robberecht zal de award ontvangen tijdens de 60e jaarlijkse meeting van AAN in Chicago, die gehouden wordt van 12 tot 19 april 2008.

De Sheila Essey Award erkent een individu die significante onderzoeksbijdragen leverde in de zoektocht naar de oorzaak, de preventie van, en een genezing voor ALS. Het prijzengeld van 25.000 Amerikaanse dollars wordt gebruikt voor verder ALS onderzoek. ALS is een motor neuron ziekte die gekarakteriseerd wordt door de graduele degeneratie en dood van motor neuronen. Zowel de bovenste motor neuronen als de onderste worden aangetast bij ALS. Robberecht’s werk focuste op het vinden van mechanismen van motor neuron degeneratie en het identificeren van doelen voor interventie. “Dit, zal hopelijk leiden naar een behandeling voor ALS patiënten,” zei Robberecht. “Ik ben blij en vereerd om deze award te mogen ontvangen. Ik wil benadrukken dat mijn onderzoek een samenwerkingsinspanning is, en ik zou deze award willen opdragen aan alle onderzoekers in mijn laboratorium en al mijn medewerkers. Ik wil in het bijzonder de vele ALS patiënten bedanken die vrijwillig deelnamen in de epidemiologische, genetische en behandelingsstudies. Het ontvangen van deze award is een sterke aanmoediging om verder te gaan met mijn onderzoek in de hoop bij te dragen aan de ontwikkeling van een behandeling voor ALS.”

Gesponsord door de Amerikaanse Academie voor Neurologie en de ALS Association, wordt deze award ondersteund door de filantropie van de Essey familie. De 60ste jaarlijkse Meeting, een van ’s werelds grootste samenkomsten van neurologie professionals, vindt plaats in het McCormick Place West Convention Center in Chicago. De Amerikaanse Academie van Neurologie, een vereniging van meer dan 21.000 neurologen en neurowetenschap professionelen, is toegewijd aan het verbeteren van de zorg oor patiënten door opleiding en onderzoek. Een neuroloog is een dokter met gespecialiseerde training in de diagnose, het behandelen en beheren van hersenziektes en zenuwstelselziektes, zoals Alzheimer, epilepsie, multiple sclerose, Parkinson, en beroertes. Voor meer informatie over de Amerikaanse Academie voor Neurologie, kan u terecht op www.aan.com.

BELGA:

Prestigieuze prijs voor Leuvense ALS -onderzoeker

De American Academy of Neurology heeft haar Sheila Essey Award voor ALS -onderzoek toegekend aan professor Wim Robberecht, diensthoofd Neurologie van het UZ Gasthuisberg in Leuven.

Amyotrofische Laterale Sclerose ( ALS ) is een verlammende spierziekte . Doordat motorische zenuwcellen in ruggenmerg en hersenstam afsterven, verliezen hersenen hierbij het vermogen om spierbewegingen te controleren. De ziekte is vooralsnog ongeneeslijk.

Robberecht krijgt de prijs ter waarde van 25.000 dollar voor zijn onderzoek om de mechanismen die aan de basis liggen van deze degeneratie van motorische neuronen te ontrafelen en doelen te identificeren om te interveniëren.

De academie, die meer dan 21.000 wetenschappers overkoepelt, reikt de prijs de komende week uit in China tijdens haar jaarlijks congres.

VOLLEDIG ARTIKEL:


Award Prof Robberecht.pdf


Nieuwsblad - Professor Robberecht.pdf

Share