Gehandicapte vrouw uit Pennsburg, Pennsylvania test Google Glass

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

20-02-2014

Vrouw uit Pennsburg test nieuwe technologie en hoopt mensen met verminderde spiercontrole te kunnen helpen.

Sarah Brendle wil Google laten zien hoe ook andere ALS-patiënten van de bril kunnen profiteren.

Door Tim Darragh, The Morning Call

Sarah Brendle, een doodnormale getrouwde en werkende moeder van twee zoontjes, was in de dertig toen het haar begon op te vallen dat haar benen verslapten en ze vaak doodmoe was.

Na raadplegingen met verschillende artsen kreeg ze de verwoestende diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose, een degeneratieve aandoening van het zenuwstelsel die uiteindelijk leidt tot verlamming en de dood.

Toen ze van de eerste schrik bekomen was, begon ze te denken aan alle belangrijke familiemomenten die zij niet meer zou meemaken: de voetbalwedstrijden van haar zoontjes Dillon en Eli, hun verjaardagen, vakanties.

"Als je de diagnose krijgt, denk je aan alle dingen die je gaat missen", vertelt ze.

Gelukkig ontwikkelt de ziekte zich bij Brendle langzaam. Het is vijf jaar geleden dat ze de diagnose ALS kreeg, maar de nu veertigjarige vrouw kan nog steeds lopen en haar handen en armen gebruiken. Ze heeft ook een derde kind gekregen, Phoebe, die nu drie jaar oud is.

Toch komt er een dag dat ze niet meer zal kunnen lopen en dat ze zelfs haar arm niet meer zal kunnen optillen.

Daarom is ze enthousiast over haar deelname aan een bètatest van Google Glass, in feite een draagbare smartphone die gebruikers kunnen bedienen met hun stem of door middel van een touchpad. Bij de ontwikkeling van hun hightech bril vraagt Google om input van consumenten, waaronder van mensen met beperkingen.

Het werkt nu als volgt: de gebruiker zet het apparaat op als een bril. Google Glass kan ook samen met een normale bril of lenzen gedragen worden. Zodra de gebruiker een touch-signaal geeft, kan hij applicaties inschakelen door middel van oogbewegingen of een aanraking aan de zijkant van de bril. De informatie wordt weergegeven alsof hij kijkt naar een computerscherm dat ongeveer een meter van hem vandaan is. Het beeld bevindt zich niet in het directe gezichtsveld van de gebruiker, dus zijn zicht wordt niet gehinderd.

Het werkt eigenlijk als een smartphone. Zelfs met de simpele bètaversie kan Brendle met haar Google Glass foto's maken, berichten versturen en websites bezoeken.

Brendle vindt het "cool" om te horen bij de allereerste gebruikers van een nieuwe toepassing van technologie.

Volgens Frank Hyland, vicevoorzitter van de afdeling Revalidatie van het Good Shepherd Rehabilitation Network, kan Google Glass er in de nabije toekomst voor zorgen dat mensen met ALS en andere neurologische aandoeningen hun dagelijkse activiteiten zelfstandig kunnen blijven uitvoeren.

"Er gaat een wereld voor je open", vertelt hij.

Brendle heeft haar bril vorige week gekregen van Alisa Brownlee, deskundige op het gebied van ondersteunende technologie bij de ALS-vereniging Greater Philadelphia Chapter.

Nog niet iedereen kan zomaar Google Glass krijgen. Google heeft een aantal klanten en zogenaamde "Explorers" die een voorlopige versie van het hulpmiddel kunnen aanvragen. Als hun aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen ze hem voor 1.500 dollar kopen. De vereniging van Brownlee werd goedgekeurd en deelt dit nu met Brendle en andere ALS-patiënten om feedback van hen te krijgen.

Brownlee kijkt ernaar uit dat ALS-patiënten straks dankzij Google Glass weer deel uit kunnen maken van de gemeenschap, met name de mensen die zich de kosten voor een aangepast busje (à 40.000 dollar) niet kunnen veroorloven. Als de patiënt niet aanwezig kan zijn bij een gebeurtenis, kan iemand anders een video maken en dit streamen naar zijn Glass. Zo kan hij toch live meekijken. Zoals alle ouders van voetballende kinderen weten, liggen voetbalvelden vaak ver van de parkeerplaats, waardoor het voor mensen als Brendle een flinke uitdaging is om een wedstrijd te bezoeken.

Zo zijn er nog meer obstakels. Sneeuw zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat mensen met ALS meer geïsoleerd raken.

"Op sommige dagen is het echt geen optie om naar buiten te gaan", vertelt Brendle, die zich altijd bewust is van het risico van vallen.

Google Glass kan ook van pas komen bij allerhande dagelijkse zaken. Brendle zegt dat het haar bijvoorbeeld de moeite zou besparen om op te staan om haar man te roepen als hij buiten is en ze hem nodig heeft.

"Ik kan hem dan gewoon een berichtje sturen met: 'Kun je over vijf minuten komen?' Hartstikke makkelijk."

Brownlee geeft aan dat er nog wel wat aanpassingen moeten worden gemaakt voordat alle ALS-patiënten gebruik kunnen maken van Google Glass. Sommige mensen met ALS kunnen hun arm bijvoorbeeld niet hoog genoeg optillen om de touchpad te bedienen. Anderen kunnen niet meer praten, waardoor ze de voice-activation niet kunnen gebruiken. De ontwikkelaars bij Google zullen een oplossing moeten vinden voor dit soort uitdagingen, vertelt ze.

Een van de voordelen van Google Glass ten opzichte van andere technologieën is dat de gebruiker zijn hoofd niet in een vaste positie hoeft te houden, zoals dat bij oogbesturingssystemen wel het geval is, zegt Brownlee. Dit is belangrijk voor mensen die hun nekspieren niet meer kunnen gebruiken en hun hoofd daardoor niet meer rechtop kunnen houden. Oogbesturingstechnologie werd in eerste instantie ontwikkeld voor militaire doeleinden. Door middel van een infraroodscanner kunnen gehandicapte mensen hiermee typen met hun ogen.

Hyland en John Grencer, bestuursmanager bij het technologieprogramma van Good Shepherd, geven aan dat er behalve Google Glass nog meer nieuwe apparaten veelbelovend zijn voor mensen met een beperking. Zo kan de virtual reality-headset Oculus Rift een hulpmiddel zijn voor mensen met beperkte controle over hun ledematen, vertellen ze. Ook wordt er gewerkt aan besturing door middel van hersengolven, maar deze technologie staat nog in de kinderschoenen.

Verder voorspellen ze de opkomst van cloud-based software die in combinatie met Google Glass gebruikt kan worden. Dergelijke technologieën zouden mensen met een hersenbeschadiging kunnen helpen dagelijkse taken te herinneren, of mensen met autisme om de emoties van anderen te herkennen.

Het draait allemaal om het afstemmen van technologie op mensen met andere behoeftes en mogelijkheden.

"Dit was het jaar van de gebruikersinterfaces", stelt Grencer.

Nog een voordeel: Google Glass zal goedkoper worden naarmate het product meer geaccepteerd wordt op de markt, zoals dat ook gebeurt is met apparaten die nu heel normaal zijn, zoals dvd-spelers en smartphones. De huidige prijs van 1.500 dollar zal waarschijnlijk zakken tot zo'n 500 dollar, stellen ze. Daarmee is het een veel goedkopere en aantrekkelijkere optie dan een oogbesturingssysteem, waar je enkele jaren geleden 30.000 dollar voor betaalde en nu nog steeds zo'n 7.500, vertelt Grencer.

Google is nog onduidelijk over wanneer ze het apparaat echt op de markt gaan brengen, maar het zou al dit jaar kunnen zijn. Misschien hebben ze al snel concurrentie, want volgens de Korea Times komt Samsung deze herfst ook met zijn eigen uitvoering van draagbare technologie. Google's pr-afdeling heeft niet geantwoord op het verzoek om een reactie.

Ondertussen zou Google volgens Grencer en Brendle geprezen moeten worden om het feit dat het bedrijf input vraagt van een diverse groep mensen, waaronder mensen met ALS.

Het apparaat zal zeker een "morele boost" zijn voor mensen met een beperking, stelt Brendle. Ze zullen alles omarmen dat hun gevoel van veiligheid en zelfstandigheid vergroot.

"Het geeft ze hoop", zegt ze, "want mensen met een beperking hebben iets nodig om enthousiast over te zijn."

 

Vertaling: S. Janssen

Bron: The Morning Call

Share