NP001 vertraagt mogelijk progressie ALS door 'lekken' van darmbacteriën te beperken

20-03-2023

Beste testresultaten bij patiënten met hoog aantal ontstekingsmarkers in het bloed.

Volgens een nieuwe analyse van studiegegevens in fase 2 helpt Neuvivo's NP001 (natriumchloriet) mogelijk de progressie van ALS te vertragen door de systemische ontsteking te verzachten die veroorzaakt wordt doordat darmbacteriën in de bloedbaan lekken.

De bevindingen wijzen op microbiële translocatie, die optreedt wanneer bacteriën door de epitheliale barrière van de darm dringen en in de bloedsomloop terechtkomen, als een stille boosdoener bij ALS.

De behandeling lijkt met name de microbiële translocatie bij patiënten te stoppen door de pro-inflammatoire activiteit van macrofagen, een type aangeboren immuuncel, te verminderen en hun vermogen om te helpen bij de genezing te versterken – meerbepaald door de epitheliale barrière in de darm te helpen herstellen.

"Wij denken al langer dat NP001, als regulator van het aangeboren immuunsysteem, het evenwicht herstelt tussen enerzijds macrofagen die ontstekingen veroorzaken en anderzijds macrofagen die wondgenezing bevorderen", aldus Michael McGrath, MD, PhD, Neuvivo's chief scientific officer, in een persbericht van het bedrijf.

Vertaling: Vincent De Vocht

Bron: website Neuvivo

Share