Omstreden Chinese ALS-chirurg te gast op congres in Blankenberge
11-09-2005
In Blankenberge was er zondagnamiddag veel belangstelling voor een congres over de strijd tegen de ongeneeslijk spierziekte ALS. Het congres maakte deel uit van een bijeenkomst die de Belgische ALS Liga dit weekend had georganiseerd in de Floreal Club in de kustgemeente naar aanleiding van haar tienjarig bestaan.
België telt momenteel tussen 800 en 1000 ALS-patiënten. Her en der worden nieuwe technieken onderzocht. Zo gebruikt de Chinese chirurg Huang Hongyun, die te gast was op het congres, een zeer omstreden techniek om ALS te bestrijden.
De oorzaak van ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is volgens de Belgische ALS Liga ondanks grote inspanningen op wereldniveau nog steeds niet achterhaald. De ziekte zou wereldwijd 384.000 patiënten treffen. Driekwart sterft twee tot vijf jaar na de diagnose. In België overleden de voorbije tien jaar ongeveer tweeduizend personen aan ALS. ALS is een progressieve ziekte die door het afsterven van de motorneutronen tot coördinatieverlies leidt. Ook de spraak- en ademhalingsfunctie nemen af tot de verstikkingsdood volgt.
Op het symposium in Blankenberge kwamen vier artsen hun wetenschappelijke onderzoeken toelichten. Het waren professor Wim Robberecht (KU Leuven), professor Peter Carmeliet (KU Leuven), professor Willem Betz (VUB) en de Chinese dokter Hongyun Huang uit Beijing.
De visie van Dr. Hongyun Huang bestaat eruit dat een beschadiging aan het centraal zenuwstelsel (ruggenmerg of bepaalde hersenfuncties) zichzelf herstelt. De techniek van de Chinese chirurg bestaat eruit OEC's (Olfactory Ensheating Cells) te kweken uit de reukzenuw van geaborteerde foetussen tussen vier en zes maanden oud. Het gebruik van cellen van foetussen is in veel landen verboden maar niet in China. Tijdens een operatie spuit de dokter bij de ALS-patiënten tot twee miljoen OEC's in in de hersenen.
Er is echter geen bewijs dat de celtransplantatie effect heeft. Enkel de positieve getuigenissen van de behandelde patiënten ondersteunen de werkwijze. Anderzijds zijn ook al een aantal patiënten overleden kort na de ingreep. Ook al is de werkwijze omstreden, de wachtlijst voor de behandeling neemt steeds toe.
Meer info over de ziekte ALS en de ALS Liga op www.alsliga.be.
Bron: www.belga.be