Onderzoek naar meerdere producten tegelijk om sneller nieuwe therapieën tegen ALS te ontwikkelen

17-10-2022

Het HEALEY ALS Platform-onderzoek wordt geleid door het Sean M. Healey & AMG Center for ALS aan het Massachusetts General Hospital en gebeurt in samenwerking met het Northeast ALS Consortium (NEALS). Het onderzoek test en evalueert meerdere experimentele producten tegelijk om sneller nieuwe therapieën te ontwikkelen tegen amyotrofische laterale sclerose (ALS). De deelnemende kandidaat-geneesmiddelen worden geselecteerd door een groep ALS-experten en leden van Healey & AMG Center Wetenschappelijk Adviescomité. Het Healey & AMG Center for ALS aan het Mass General en Calico Life Sciences LLC hebben recent een overeenkomst afgesloten om samen ABBV-CLS-7262 te testen in het raam van het HEALEY ALS Platform-onderzoek.

ABBV-CLS-7262 kiest als doelwit eIF2B, een cruciale regulator van de geïntegreerde stressrespons (ISR), een traject dat wordt geactiveerd bij mensen met ALS. In neuronen die worden blootgesteld aan cellulaire stressfactoren herstelt de remming van de ISR door ABBV-CLS-7262 de eiwitsynthese en lost vooraf aangemaakt TDP-43 dat stressgranulen bevat op. Dit effect van ABBV-CLS-7262 is van klinisch belang omdat TDP-43 dat stressgranulen bevat vermoedelijk leidt tot TDP-43-inclusies, die typisch zijn voor de ALS-pathologie. ABBV-CLS-7262 wordt momenteel onderzocht in een fase 1b-studie bij ALS-patiënten (NCT04948645).

ABBV-CLS-7262 is een experimenteel geneesmiddel dat in samenwerking met AbbVie wordt ontwikkeld door Calico. Het werd nog nergens goedgekeurd voor gebruik. Calico is een door Alphabet opgerichte onderneming voor onderzoek en ontwikkeling die zich toespitst op de biologie van het menselijke verouderingsproces. Samen met AbbVie wil ze potentiële nieuwe therapieën ontdekken en ontwikkelen voor patiënten die lijden aan leeftijdsgebonden ziekten, waaronder neurodegeneratieve aandoeningen.
"We kijken ernaar uit ABBV-CLS-7262 in het raam van het HEALEY ALS Platform-onderzoek te testen als experimenteel product ter bestrijding van ALS. Het is opwindend dat we meerdere producten tegelijk kunnen onderzoeken om zo sneller tot een afdoende behandeling voor ALS te komen", zegt Merit Cudkowicz, MD, MSc, hoofdonderzoeker en sponsor van het HEALEY ALS Platform-onderzoek, directeur van het Sean M. Healey & AMG Center for ALS, hoofd van het departement Neurologie aan het MGH, en Julieanne Dorn-professor Neurologie aan de Harvard Medical School.

"We zijn opgewonden dat we ABBV-CLS-7262 kunnen toevoegen aan ons platformonderzoek. Het Comité ter Therapie-evaluatie heeft ABBV-CLS-7262 geëvalueerd ter inclusie. De criteria waren de kwaliteit van de wetenschap geleverd door Calico en AbbVie en mate waarin het product gereed was voor het platform. We kijken ernaar uit dit middel aan boord te hebben", zegt Sabrina Paganoni, MD, Ph.D., arts-wetenschapper aan het Healey & AMG Center en medehoofdonderzoeker.

Het platformonderzoek test ook meerdere andere producten, waaronder: a) zilucoplan, een kleine macrocyclische peptideremmer van complementaire component 5 [C5]; b) verdiperstat, een tot de hersenen doordringende myeloperoxidase enzymremmer; c) CNM-Au8, een cellulaire energetische nanokatalisator; d) pridopidine, een oraal toegediende, hoogst selectieve Sigma-1-receptor- (S1R) agonist; en e) trehalose, een disaccharide met een laag gewicht die een invloed heeft op autofagie en lysosomale trajecten.
 

Vertaling: Bart De Becker
Bron: Medical Xpress
 

Share