Onderzoekers ontwikkelen nieuwe benadering die zich op ALS-cellen richt

06-12-2024

Deze techniek zou kunnen leiden tot veiliger en efficiënter gentherapieën tegen deze neurodegeneratieve ziekte4

Onderzoekers van het Francis Crick Institute en het UCL Queen Square Institute of Neurology hebben een manier gevonden om cellen die door amyotrofische laterale sclerose getroffen zijn selectief als doelwit te kiezen.

De studie verscheen in het tijdschrift Science en belicht de ontwikkeling door het team van DNA-moleculen die ‘onzichtbare mantelsequenties’ bevatten, die alleen kunnen worden verwijderd door zieke cellen.
Het team hoopt dat men tot veiliger en efficiënter gentherapieën tegen ALS, frontotemporale degeneratie en andere neurodegeneratieve ziekten kan komen door te voorkomen dat gezonde cellen de boodschappen van deze moleculen lezen.

“Neurodegeneratieve ziekten zijn ronduit slopend, maar naar schatting minder dan 0,00001% van de cellen van de patiënt is ziek”, aldus Oscar Wilkins, een van de leidende onderzoekers.

“De uitdaging bestaat erin deze fractie als doelwit te kiezen, zonder aan de overgrote meerderheid van gezonde cellen te raken.”

ALS treft gemiddeld zo’n 5.000 mensen in het VK. De ziekte schaadt gaandeweg delen van het zenuwstelsel, wat leidt tot vaak zichtbare spierzwakte.

De nieuwe benadering concentreert zich op de activiteiten van het TDP-43-eiwit, dat zich voordoet in de buurt van het DNA in gezonde cellen en dat de genetische instructies van dat DNA correct helpt te interpreteren. In afgelegen gebieden van zieke cellen loopt dit eiwit echter vast, wat de interpretatie verstoort.

Aan de hand van AI-voorspellingsinstrumenten en een nauwgezet ontwerp hebben de onderzoekers nu DNA-sequenties ontwikkeld die het omgekeerde doen – de boodschappen van het DNA worden verstoord in gezonde cellen, maar kunnen correct worden geïnterpreteerd in zieke cellen.

Pietro Fratta is hoofd van het laboratorium voor moleculaire degeneratie van het Crick and UCL. Hij stond mee aan de wieg van de benadering en hoopt met deze technologie tot betere therapieën te kunnen.

“Ook andere potentiële therapieën wijzigen belangrijke cellulaire processen en dit kan toxisch uitpakken. Het is dan ook van belang de werking te beperken tot zieke cellen, zodat de gentherapieën veiliger zijn en zodat er meer behandelingsopties open blijven voor de onderzoekers.”

Een verdere bijdrage aan deze benadering kwam van Amerikaanse medewerkers van de National Institutes of Health’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

De toepassing van het systeem op ALS wordt ondersteund door het Crick Translation Fund en het Neurogenetisch Therapeutisch Programma van UCL.

Vertaling: Bart De Becker
Bron: PMLive UCL Queen Institute of Neurology
 

Share