Op basis van bloedstaal kan men risico op ALS door blootstelling aan milieufactoren vaststellen

12-12-2023

De risicoscore behelsde onder andere 36 milieuvervuilende stoffen

Het afgelopen decennium heeft onderzoek van Michigan Medicine aangetoond dat blootstelling aan giftige stoffen die in het milieu voorkomen – zoals pesticiden en carcinogene PCB’s – het risico op amyotrofische laterale sclerose verhogen.

Onderzoekers hebben nu een milieurisicoscore ontwikkeld die op basis van een bloedstaal het risico op ALS vaststelt en een inschatting maakt van de overlevingskansen na de diagnose.

De resultaten verschenen in het tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

“Voor het eerst kunnen we aan de hand van een bloedstoel vaststellen welk risico iemand loopt op ALS door toedoen van milieufactoren”, zegt hoofdauteur Stephen Goutman, M.D., M.S., directeur van de Pranger ALS Clinic en geassocieerd directeur van het ALS Center of Excellence van de Universiteit van Michigan.

In Michigan namen de onderzoekers meer dan 250 bloedstalen bij mensen met en zonder ALS. Daarna berekenden ze op basis van 36 vervuilende organische stoffen het individuele risico en stelden ze overlevingsmodellen op.

Tussen bepaalde vervuilende stoffen en het risico op ALS bestaat een sterk verband, maar een mengeling van pesticiden in het bloed spant de kroon.

Een persoon in de hoogste blootstellingsgroep liep twee keer zoveel risico als een persoon in de laagste, wanneer ze werden blootgesteld aan deze mengeling.

“Onze resultaten onderstrepen dat we tot een goed begrip moeten komen van de reikwijdte van milieuvervuiling en de effecten ervan op ALS en andere ziekten”, zegt senior auteur Eva Feldman, M.D., Ph.D., James W. Albers Emeritus aan de U-M, Russell N. DeJong professor Neurologie aan de U-M Medical School en directeur van het NeuroNetwork voor Opkomende Therapieën aan het Michigan Medicine.

Het team stelde in 2016 voor het eerst een verband vast tussen milieufactoren en ALS toen het verhoogde niveaus van pesticiden aantrof in het bloed van ALS-patiënten.

Later stelden de onderzoekers vast dat blootstelling aan vervuilende organische stoffen ALS sneller doet voortschrijden en tot slechtere resultaten leidt.

“Op basis hiervan kunnen we in de toekomst het ziekterisico inschatten en preventiestrategieën ontwikkelen”, aldus Feldman.

“Het staat ook als een paal boven water dat er een verband bestaat tussen milieufactoren en andere ziekten – waaronder bepaalde vormen van kanker – vooral als er ook een genetisch risico bestaat. Deze ontluikende toepassing moet nog verder worden bestudeerd in het licht van de recente ontdekkingen aangaande vervuilende substanties.”

Vertaling: Bart De Becker
Bron: Michigan Medicine – Universiteit van Michigan
 

Share