Oudere Britten zijn voorstander van automatische inschrijving voor klinische proeven
26-10-2023
Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de mensen in het Verenigd Koninkrijk die 50 jaar of ouder zijn en te kampen hebben met langdurige gezondheidsproblemen, er geen bezwaar tegen zouden hebben om automatisch te worden opgenomen in klinische onderzoeken naar nieuwe behandelingen.
Uit de peiling - uitgevoerd door YouGov in opdracht van klinisch onderzoeksspecialist Lindus Health - bleek dat bijna 70% van de mensen in die leeftijdsgroep voorstander was van automatische registratie op het moment van de diagnose, zolang ze hun recht om niet deel te nemen behielden.
De steun voor het concept was ook groot in een jongere leeftijdscategorie van 25- tot 49-jarigen, waar 61% voorstander was. 18- tot 24-jarigen waren dan weer minder overtuigd, hoewel een meerderheid (52%) het initiatief nog steeds verdedigde.
De respondenten reageerden op een voorstel om patiënten met langdurige gezondheidsproblemen zoals diabetes, epilepsie, artritis en auto-immuunziekten te laten deelnemen aan klinisch onderzoek naar hun respectieve aandoeningen, met als doel nieuwe therapieën op de markt te brengen.
Als auto-enrolment wordt geïmplementeerd, kan dit een goede manier zijn om de deelname aan klinisch onderzoek te stimuleren en de kans te vergroten dat er succesvolle behandelingen kunnen worden gevonden, aldus Lindus Health.
Het zou ook de dalende trend kunnen omkeren van klinisch onderzoek in het VK, een tendens die vooral merkbaar is in door de industrie gefinancierde wetenschappelijke studies en vragen doet rijzen rond de betrachtingen van het land om een internationaal toonaangevende biowetenschappelijke sector uit te bouwen.
Uit cijfers van de Association of the British Pharmaceutical Industry (ABPI) blijkt dat er tussen 2017 en 2021 41% minder nieuwe onderzoeken zijn gestart, terwijl het aantal patiënten dat zich inschreef voor commercieel geleide onderzoeken in dezelfde periode met 44% was gedaald.
De daling gaf aanleiding tot het opstellen van een rapport door Lord James O'Shaughnessy, waarin hij aanbevelingen doet om de neerwaartse trend om te keren, onder andere door maatregelen die de deelname aan klinische trials moeten stimuleren.
De eerste voorzichtige stappen op weg naar automatische inschrijving zijn in het Verenigd Koninkrijk al gezet, na de aankondiging door de regering in juni van een nieuwe regeling onder de naam Experimental Medicine Route To Success of 'Experts-ALS'.
Het initiatief richt zich op patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS) en biedt patiënten bij diagnose de mogelijkheid om een van de drie geneesmiddelen toegediend te krijgen die worden getest om de aandoening te behandelen.
Het doel is om 700 mensen met ALS uit 11 verschillende centra te rekruteren voor het vijf jaar durende onderzoek, dat in eerste instantie geneesmiddelen zal screenen op werkzaamheid voordat veelbelovende kandidaten doorgaan naar fase 3.
“De Britse farmaceutische industrie gericht op geneesmiddelenontwikkeling heeft bemoedigende vooruitgang geboekt bij het zoeken naar proefbehandelingen voor langdurige gezondheidsproblemen, maar als de deelname aan klinische trials niet toeneemt, dreigt de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen vergeefs," aldus Michael Young, chief executive van Lindus Health.
“Met dit in gedachten is het geweldig om zo'n overweldigende steun onder het Britse publiek te zien voor innovatieve oplossingen om de deelname aan proefprojecten te vergroten,” verklaarde hij.
“Het is belangrijk dat patiënten de keuze hebben om al dan niet deel te nemen aan een trial, maar met het succes van programma's zoals 'Expert-ALS' van de overheid, zal hopelijk het concept van auto-enrolment steeds meer ingang vinden bij het bredere publiek, wat een boost zal betekenen voor de geneesmiddelenontwikkeling, zodat met succes kan worden gewerkt aan nieuwe behandelingswijzen.”
Vertaling: Petra Ghysens
Bron: Pharmaphorum