PrimeC blijft ALS ziekteprogressie vertragen: Proefgegevens over een jaar
08-07-2024
Therapie is een orale combinatie van vaste doses ciprofloxacine en elecoxib
ALS-patiënten die de onderzoekstherapie PrimeC van NeuroSense Therapeutics een jaar lang gebruikten, zagen de ziekteprogressie aanzienlijk vertragen en hun overleving verlengen ten opzichte van patiënten die zes maanden later met de behandeling begonnen.
Dat blijkt uit de bevindingen over een jaar van de PARADIGM fase 2b klinische studie (NCT05357950), waarvan de ontwikkelaar nu een fase 3 studie plant in de VS en Europa.
"De veelbelovende resultaten van de 12 maanden durende PARADIGM studie benadrukken het significante potentieel van PrimeC als een ziektemodificerend geneesmiddel voor ALS," zei Vivian Drory, MD, hoofd van de ALS-kliniek in het Tel-Aviv Sourasky Medical Center, Israël, een van de locaties van de studie, in een persbericht van NeuroSense. "Deze bevindingen onderstrepen het belang van vroegtijdige interventie, die kan leiden tot substantiëlere voordelen en waardevolle inzichten verschaft die het ontwerp van de Fase 3 studie van het bedrijf zullen informeren, waardoor de kans op succes toeneemt."
PrimeC is een orale combinatie met vaste dosering van twee goedgekeurde medicijnen - het antibioticum ciprofloxacine en de ontstekingsremmer celecoxib. Samen zouden de moleculen de progressie van de ziekte moeten helpen vertragen door in te grijpen in bepaalde cellulaire processen die betrokken zijn bij de neurodegeneratie die de ziekte kenmerkt.
Aan de Fase 2b PARADIGM studie namen 68 volwassenen met ALS deel, in de leeftijd van 18-75 jaar, van wie de symptomen in de afgelopen 2,5 jaar waren begonnen. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan orale PrimeC of een placebo, twee keer per dag ingenomen gedurende zes maanden, naast hun standaard ALS-behandelingen.
Resultaten van een jaar PrimeC-behandeling
De proefresultaten van alle deelnemers aan het onderzoek - de intention-to-treat (ITT) populatie - toonden een betekenisvolle, maar niet statistisch significante trend in de richting van een langzamere ziekteprogressie met PrimeC, zoals beoordeeld door veranderingen in de scores op de ALS Functional Rating Scale-Revised (ALSFRS-R).
PrimeC vertraagde de ziekteprogressie significant met 37,4% ten opzichte van een placebo bij de subgroep van patiënten die zich strikt hielden aan het vastgestelde protocol van de studie, de zogeheten per-protocol populatie. In die groep waren de voordelen van PrimeC het meest uitgesproken bij diegenen die een risico liepen op snellere ziekteprogressie of die recenter gediagnosticeerd waren.
Na het zes maanden durende onderzoek kozen de meeste deelnemers (96%) voor deelname aan een open-label verlenging waarbij ze allemaal PrimeC kregen gedurende maximaal een jaar, wat neerkomt op 18 maanden behandeling voor degenen die in eerste instantie PrimeC kregen. De deelnemers die in het hoofdgedeelte een placebo kregen, begonnen zes maanden later met PrimeC dan de andere groep.
Gegevens over een jaar die nu door NeuroSense zijn gerapporteerd, tonen aan dat patiënten die PrimeC het hele jaar kregen, een significant tragere ziekteprogressie vertoonden dan degenen die er zes maanden later mee begonnen.
Bij de ITT-populatie was een jaar PrimeC geassocieerd met een significante vertraging van 36% van de ziekteprogressie in vergelijking met degenen die begonnen met een placebo - een verschil van 6,5 punten in de afname van de ALSFRS-R-score.
De patiënten die PrimeC een jaar lang gebruikten, vertoonden ook een overlevingsvoordeel van 43% ten opzichte van degenen die eerst een placebo kregen.
Deze voordelen waren nog duidelijker in de populatie per protocol, waar de ziekteprogressie met meer dan 40% werd vertraagd (ongeveer 7,7 ALSFRS-R-punten) met de langere behandelingsduur en de overleving met 63% verbeterde.
"Deze opwindende langetermijnresultaten tonen aan hoe deelnemers aan de studie meer vertraging van de progressie in de loop van de tijd ervoeren met PrimeC," zei Merit Cudkowicz, MD, voorzitster van de neurologie en directrice van het Sean M. Healey & AMG Center voor ALS in het Massachusetts General Hospital in Boston. "PrimeC heeft een groot potentieel en verdient verdere evaluatie in een Fase 3 studie op een snelle manier."
Alle patiënten die vanaf juni de 18 maanden durende PARADIGM-studie hebben voltooid, hebben gevraagd om de behandeling voort te zetten. Deze zal worden gegeven via een door de onderzoeker geïnitieerde studie die niet tijdsgebonden is, aldus NeuroSense.
PrimeC wordt ook onderzocht voor andere neurodegeneratieve ziekten. Het wordt getest in klinische onderzoeken bij mensen met de ziekte van Alzheimer en bevindt zich in preklinische ontwikkeling voor de ziekte van Parkinson.
Vertaling: Gerda Eynatten-Bové
Bron: ALS News Today