Onderzoeksbeurs voor een psychologische studie over de weerslag van ALS

01-08-2005

Toegekend door het ALSA en mede gefinancierd door de Kentucky afdeling

Door Gary Wosk,

Een onderzoeksteam van de afdelingen psychologie en neurologie aan de universiteit van Kentucky heeft een toelage gekregen van het ALSA, om een studie uit te voeren hoe de psychologische aanpassing van ALS te hebben kan bijdragen tot de levenskwaliteit van ALS-patiënten en of de psychologische gezondheid belangrijker kan zijn dan de fysieke progressie van de ziekte in het bepalen van de levenskwaliteit.

Onthulling van emoties bij patiënten met ALS : een willekeurig verdeelde, gecontroleerde studie. Met als co-sponsor de ALSA afdeling van Kentucky, en door het klinische onderzoeksprogramma van het ALSA.

De Kentucky afdeling is zeer tevreden over ons co-sponsorschap van de onderzoeksbeurs, aldus afdelingsvoorzitter Connie Jurige. Onderzoek met betrekking tot de psychologische aanpassing bij ALS-patiënten is zeer belangrijk aangezien de ziekte snel vordert en een dergelijke fysieke tol op het lichaam legt. Kentucky is zeer gelukkig dat ALS-patiënten uit onze staat kunnen deelnemen aan deze studie.

De studie startte in mei en wil doorgaan tot juni 2006 met de 64 ALS-patiënten die bereid gevonden werden om deel te nemen.

Nog niet veel studies hebben zich toegelegd op het onderzoeken van de psychologische aspecten bij ALS, aldus professor Edward Kasarskis, een neuroloog die één van de drie onderzoekers is die betrokken zijn bij deze studie.

Deze studie wil ook bekijken hoe de "emotionele onthulling", (de psychologische interventie wordt getest, waarbij de patiënten hun diepste gedachten en gevoelens met betrekking tot de ALS-diagnose zullen beschrijven of bespreken), het fysieke en psychologische welzijn van ALS-patiënten zou kunnen beïnvloeden.

Voorgaande onderzoeken brengen naar voor dat patiënten met andere chronische ziekten voordeel haalden als ze vroege psychologische interventie ontvingen. Deze patiënten moesten minder beroep doen op de dokter, ze waren beter in stemming en hun immuunsysteem was gezonder, zei Kasarskis. De doelstelling van dit project op lange termijn, ging hij verder, is om een praktische strategie te vinden om de levenskwaliteit van ALS-patiënten op een persoonlijke, eenvoudige en goedkope manier te verbeteren.

De andere onderzoekers van dit team, met inbegrip van de onderzoekadviseur voor deze studie, zijn de volgende personen, psychologe Suzanne Segerstrom en Alyssa Averil, deze laatste studeert klinische psychologie, ze zal de gegevens voor haar verhandeling analyseren en de resultaten doorspelen aan Kasarskis en Segerstrom.

We zijn dankbaar voor de steun van de ALSA voor deze innovatieve onderzoeksinspanning, zei Kasarskis. Dit project zou niet mogelijk zijn zonder de steun en de financiering van het nationaal bureau van de ALSA en de Kentucky afdeling.

Het nationale bureau van de ALSA en de Kentucky afdeling kende de toelage toe omdat er meer moet geleerd worden over de denkwijze van patiënten die beïnvloedt wordt door de progressie van deze ziekte, kennis die op een dag zal kunnen gebruikt worden om nieuwere en betere therapieën te ontwikkelen.

Bron : www.alsa.org

Share