Verslag infosessie ‘ergotherapie' 18/09/2023

Maandag 18 september mochten we jullie weer verwelkomen voor een infosessie. Dit keer in kader van ‘ergotherapie’. Jammer genoeg is er in het algemeen te weinig kennis over wat ergotherapie is, wat de belangen en de mogelijkheden hiervan zijn. Om deze reden wilden we dat graag in een spotlicht zetten. 

Om deze reden gaven we het woord aan Tom Saey van Thomas More Mobilab & Care waar hij werkt als Researcher en Business Developer. En Lisbeth Depré, een zelfstandige ergotherapeut. 

Tom kon ons mooi en in verstaanbare taal vertellen hoe 3D printen een impact kan hebben op het dagelijkse leven van personen met een beperkte motoriek. Door voorbeelden als een rietjes houder die op elk glas past of een op maat gemaakte joystick voor elektrische rolstoelen, toont hij dat de mogelijkheden met deze technologie bijna eindeloos zijn. 

De voordelen hiervan zijn dat de producten zeer persoonlijk gemaakt kunnen worden. Het kan gaan over kleine voorwerpen die toch een groot verschil kunnen maken. Ook voor de portemonnee is het een stuk aangenamer. Helaas zijn deze middelen nog niet zo toegankelijk voor het grotere publiek.  Met genoeg onderzoek en gesprekken kan dit op lange termijn een mooi hulpmiddel zijn.

Wil je meer te weten komen over Tom werken kan je surfen naar www.mobilabandcare.be 

Daarna sprak Lisbeth over haar jarenlange ervaringen als ergotherapeut, met een extra interesse in het psychiatrisch en neurologisch aspect van het vak. Met haar quote “Een dokter kan je leven reden, maar een ergotherapeut helpt je je leven leiden’” maakt ze een duidelijke start. Haar visie, focus op de plezierervaringen, de succeservaringen en verhoog de levenskwaliteit. Maar vooral bescherm je eigen waarden.

De grote onderdelen hiervan zijn; energie/timemanagement, cognitieve revalidatie, fijnmotorische revalidatie, AMPS, ACT en hulpmiddelen. 

Bij energie/timemanagement kijken we vooral naar structuur en planning. Het opstellen en besteden van een zinvolle dag invulling. Afwisselen tussen ‘moetjes’ en ‘willen’. En op deze manier verveling te voorkomen. Want verveling verminderd de aandacht.

En dat brengt ons bij het volgende, cognitieve revalidatie, waar aandacht centraal staat. Want wie verminderde aandacht heeft, zal merken dat het geheugen zich ook meer in de steek laat. Met het gevolg dat uitvoerende taken hier ook onder zullen lijden. Belangrijk om te weten, aandacht is te trainen!

Fijnmotorische revalidatie gaat over kleine vaardigheden met de handen zoals schrijven. 

AMPS ofwel Assessment Motor and Process Skills draait vooral om het meten van het uitvoeren van vertrouwde taken om in kaart te brengen hoe deze verlopen. 

Acceptance and Commitment Therapy of ACT gaat om acceptatie en toewijding.  De focus wordt gelegd op “Wat wil ik?”. Hierbij wordt gewerkt met ‘Bold moves’ dit wil zeggen uit de comfort zone gaan om zo je eigen doelstelling te bereiken.

Een ergotherapeut gaat tewerk door te behandelen, trainen, begeleiden en adviseren. Dit zowel cliënt gericht als naar de omgeving zodat de cliënt zo optimaal en zo lang mogelijk thuis kan functioneren.


Meer info op: www.kinepraktijkpersoons.be

Na de infosessie namen de mensen de tijd om ervaringen met elkaar te delen als lotgenoten. Ook over zaken die minder gebonden zijn aan ergotherapie. Op deze manier kunnen er tips en tricks gedeeld worden waar de mensen soms het meeste waarde aan hechten. 

 

 

 

Share