Target ALS project

12-02-2013

De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg gaat samen met Daniel Doctoroff, de CEO van Bloomberg LP en David Rubenstein van het in Washington gevestigde private equity bedrijf The Carlyle Group een initiatief van 25 miljoen dollar financieren voor de behandeling van ALS. Op 7 februari 2013 kondigden zij het drie jaar durende project met de naam Target ALS aan dat een ​​nieuw systeem zal voorzien om bevindingen van onderzoekers te delen en te coördineren. Het zal worden beheerd door onderzoekers aan de Columbia University Medical Center.

Target ALS is een volgende fase van het onderzoeksinitiatief Project ALS dat in januari 2010 onderzoek financierde en stimuleerde bij John Hopkins Universiteit. De inspanning verstevigt dat initiatief en start nieuwe samenwerking gericht op nieuwe doelwitten voor ALS-genezingswijzen. Het onmiddellijke doel is de aanzet geven voor een reeks van programma’s waarin medicijnontwikkeling bij de farma en biotech industrie beoogd wordt. Target ALS identificeert en zet in gang: kandidaat therapieën in verband met moleculaire processen bij ALS-patiënten die de ziekteontwikkeling kunnen beïnvloeden.

Christopher Henderson is de codirecteur van het Motor Neuron Center aan de Columbia universiteit en professor in rehabilitatie en regeneratieve medicatie. Hij wordt samen met uitvoerend directeur Manish Raisinghani het wetenschappelijk hoofd van Target ALS. Henderson wil de periode van 3 jaar gebruiken om de interesse van de farmaceutische industrie te wekken voor de zeldzame ziekte die ALS is. Onderzoekers willen de industrie een gedetailleerde analyse van de ziekte aanbieden. Die zal hen toestaat om nieuwe medicijnen en behandelingen te ontwikkelen. Het programma zal wereldwijd ALS-wetenschappers financieren en hen toegang verschaffen tot technieken die te duur of te ingewikkeld zijn om op te zetten in hun eigen labo’s. Columbia werd gekozen als voorganger in ALS-onderzoek omwille van het Motor Neuron Center dat zich toelegt op de studie van behandeling voor MND met stamcellen volgens Henderson.

“Een behandeling vinden voor ALS vereist dat we anders gaan nadenken over hoe we deze ziekte kunnen aanpakken,” zegt Doctoroff. “Target ALS zal een organisatiekader voorzien voor ’s werelds beste ALS-onderzoekers om hun bevindingen te delen en te coördineren, zodat we vooruitgang kunnen maken naar therapie en genezing toe.”

Wereldwijde onderzoekers die deelnemen zullen het voordeel krijgen van een centrale organisatie waarin ideeën, vorderingen en ontdekkingen gedeeld worden en daarnaast ook een financieringsbron vinden voor nieuwe samenwerkingsprojecten. Zo komt er ook toegang tot sleuteltechnologie die ofwel te complex ofwel te duur is om in individuele laboratoria te worden ingezet. Target ALS treedt dus op als katalysator. Strategisch zal Target ALS gestuurd worden door een raad voor onderzoeksadvies en voor financiering zal een positieve evaluatie van een onafhankelijk overzichtscomité noodzakelijk zijn.

Enkele reacties.
“In deze opwindende tijd van recente ontdekkingen van nieuwe genen en ziekte mechanismen biedt Target ALS de mogelijkheid om een beslissende stap voorwaarts te maken naar rationele therapeutische strategieën,” zegt Dr. Jeffrey Rothstein hoofd van ALS Research aan John Hopkins.

Lucie Bruijn hoofdwetenschapper van de ALS Association kijkt uit naar samenwerking met Target ALS omdat daarmee gesteunde wetenschappers toegang krijgen tot de centrale werkfaciliteiten. En ook Melanie Leitner de wetenschappelijke leider van Price4Life Inc. sluit zich daarbij aan.

 

Deze gegevens werden verzameld uit diverse recente bronnen die het initiatief ALS Target aankondigen.

ALS Liga Goele en Dirk

Share