Zomerse warmte verergert ALS

16-08-2012

De zomer is meestal een tijd om te barbecuen, te tuinieren of te loungen bij het zwembad of het strand. Maar het zomerweer kan spijtig genoeg ook nadelige gevolgen hebben op de gezondheid van pALS.

Vele chronische ziekten, waaronder ALS, worden inderdaad nog verergerd door hitte en lange blootstelling aan de zon. Sommige medicijnen bevorderen bovendien ook nog eens het gevaar op zonnebrand. Last van huidirritatie, wazig zien, duizeligheid, vermoeidheid of zwakte zijn ook enkele symptomen van te lang in de zon te vertoeven.

Preventieve maatregelen, zoals het dragen van loszittende kleding en het gebruik van airconditioning, indien mogelijk, zijn zeer belangrijk om de stijging van de lichaamstemperatuur tegen te gaan.

Wanneer men zich buiten bevindt, is het best om een plekje in de schaduw te zoeken, een zonnehoed te dragen, veel water te drinken en eventueel gebruik te maken van ijsblokjes om wat af te koelen. Helemaal af te raden is om lange tijd buiten te blijven. Men moet erover waken regelmatig een pauze in te lassen en regelmatig de koelte op te zoeken binnenshuis.

Ondanks deze waarschuwing, wensen we alle pALS tijdens deze zomer nog vele zonnige momenten toe. Geniet vooral!

 

ALS Liga: Bea Peeters

Share