Onderzoeksfinanciering van The ALS Association voor Prof. Wim Robberecht

14-08-2012

De Amerikaanse vereniging The ALS Association trekt 4 miljoen dollar uit voor wetenschappers uit 31 laboratoria gevestigd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Canada. Via zijn TREAT ALS TM programma (Translational REsearch Advancing Therapies for ALS) wil het wereldwijd onderzoek stimuleren om een behandeling en genezing voor ALS te vinden.

Prof. Wim Robberecht van het Vesalius Research Center in Leuven ontvangt financiering over meerdere jaren voor onderzoek naar het Ephrin axon afstotend systeem in ALS:

In voorgaand werk in het zebravis model hebben onderzoekers aangetoond dat de molecule EphA4 verandering teweegbrengt in ALS. EphA4 is een receptor betrokken in een signaalroute voor het gidsen van zenuwen, het ephrin systeem genaamd, tijdens ontwikkeling van organen en structuren in het embryo. Het is er verantwoordelijk voor het afstoten van zenuwen van bepaalde weefsels. De rol van dit systeem in neurodegeneratieve ziekten is nagenoeg niet bestudeerd. Het genetisch uitschakelen van EphA4 kan het ALS-fenotype in de zebravis teniet doen. Tevens verhoogt het overleving in het muismodel voor ALS waar het motorneuronen en neuromusculaire verbindingen redt. Het blokkeren van deze receptor met chemische moleculen heft het ALS-fenotype op in de zebravis en verhoogt overleving in de ALS-rat. Daarenboven is er bij ALS-patiënten een correlatie tussen het expressieniveau van deze receptor en de agressiviteit van de ziekte.

In het project zullen de onderzoekers nagaan hoe EphA4 betrokken is in de degeneratie van motorneuronen. Ze zullen de mechanismen voor signaaloverdracht van EphA4 bestuderen in ALS en onderzoeken welke factor de receptor stimuleert tijdens voortgang van de ziekte. Ze zullen bovendien onderzoeken of een chemische molecule die interfereert met de intracellulaire machinerie die op gang wordt gebracht door stimulatie van EphA4 ALS kan beïnvloeden. Dit is uitermate interessant omdat deze intracellulaire machinerie ook gebruikt wordt door een aantal andere remmende systemen voor uitgroei van zenuwen.

 

Dirk De Valck

Share