Vliegfontein van jeugd

14-08-2008

Rondhangen met jongere vliegen helpt gemuteerde fruitvliegen jong te blijven. Maak plaats in het zwembad, Wilford Brimley. Sommige fruitvliegen hebben hun eigen versie ontdekte van een verjongend “cocon”: jongere vliegen.

Onderzoekers aan de Universiteit van Iowa, rapporteren in de Proceedings of the National Acadamy of Sciences van 27 mei, dat sommige fruitvliegen met mutaties in een gen dat antioxidant enzym encodeert simpelweg een langer leven kan leiden door het leven met jonge vliegen die de mutatie niet dragen.

Begrijpen waarom jonge, gezonde fruitvliegen, oude, zieke Drosophila melanogaster vigoureuze houden, zou kunnen leiden tot een moleculaire uitleg voor waarom sociale interacties mensen helpen om degeneratieve hersenziektes zoals Alzheimer af te zorgen. Tot een extreem genomen, zou het onderzoek zelfs kunnen leiden tot medicatie die de voordelen van vrienden hebben zou kunnen nabootsen.

“Als je geen vrienden hebt, zou je ze uit een fles kunnen halen, of ten minste de gunstige effecten kunnen krijgen van het hebben van vrienden,” zegt Barry Ganetzky, een Drosophila neurogeneticist aan de Universiteit van Wisconsin – Madison.

Bij een bezoek aan China, zag Chun-Fang Wu, een fruitvlieg onderzoeker aan de Universiteit van Iowa, een programma over uitgebreide families. Het viel hem op hoe levendig oude mensen leken die wonen met jongere verwanten, en vroeg zich af of het leven in een gemixte leeftijd omgeving, Drosophila ook langer zou laten leven. Wu contacteerde zijn student Hongyu Ruan om te starten met het experiment.

Tot ontgoocheling van Wu, leven normale fruitvliegen niet langer wanneer ze samenleven met vliegen van verschillende leeftijden. Maar dan testten hij en Ruan fruitvliegen met een mutatie in het Sod gen. Dat gen encodeert koperzink superoxide dismutase, dat belangrijk is in het helpen van het afwenden van negatieve effecten van stress. Fruitvliegen en mensen met mutaties in het gen zijn ontvankelijk voor degeneratieve ziektes van het zenuwstelsel, zoals Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), Parkinson en Alzheimer.

Toen Wu en Ruan vliegen namen die de Sod1 mutatie droegen en ze samenzetten met jonge, normale vliegen, leefden de mutante fruitvliegen gevoelig langer (in sommige gevallen 40 dagen of meer) dan mutante vliegen die samenleven met andere fruitvliegen die ook de Sod1 mutatie dragen. (Die vliegen stierven binnen de 25 dagen na de geboorte, waarbij de meesten stierven binnen de 2 weken.) Normale fruitvliegen leven gemiddeld 2 maanden. De mutante fruitvliegen klommen ook hoger en weerstonden stress beter als ze samenleefden met jongere, normale vliegen.

Maar de fruitvlieg fontein van jeugd, blijft ontastbaar. Jonge vliegen lijken de verjongende chemicaliën niet achter te laten in de flessen waarin ze leven. Fruitvliegen met hun vleugels of hoofden verwijderd, hielpen ook met het lichtjes verlengen van de levensduurte van mutante vliegen, maar niet zoveel als normale vliegen. De onthoofde vliegen behielden sommige reflexen zoals het zoemen, vleugelbewegingen en beentrappen wanneer benaderd door een andere vlieg. Leven in het donker vermindert ook het helper effect. Die observaties suggereren dat sociale interactie - veel waarvan vleugelbeweging betrokken zijn - en verhoogde activiteit zijn noodzakelijk om het levensverlengende effect te genereren, maar de onderzoekers hebben de moleculaire details van het lange leven nog niet uitgedokterd.

“Wat ze blootgelegd hebben is echt een fascinerend fenomeen dat vraagt om een mechanische uitleg,” zegt Ganetzky Sociale interactie is al gekend om de manier te verbeteren waarop het immuun systeem werkt bij mensen, alsook de stemmingen te verbeteren en de progressie van de ziekte te vertragen. En het lijkt zelfs te werken als je vrienden oud zijn, zegt hij.

“Ik wil graag geloven dat het hebben van een onderhoudende vriend, ongeacht de leeftijd, de wielen geolied houdt.”

Actief blijven is een goed idee voor iedereen, maar kan vooral belangrijk zijn voor mensen met het risico van het krijgen van degeneratieve ziektes, zegt Wu. Het is misschien niet mogelijk om jezelf te omringen met jongere mensen, maar Wu neemt geen enkel risico.

“Daarom werk ik met undergraduates in mijn laboratorium,“ grapt hij.

 

Vertaling: Joke Mulleners

Bron: ALS Independenc

Share