Volgens een studie kan een ALS MRI Marker de diagnose en monitoring vergemakkelijken

29-03-2019

MRIEen studie beweert dat een MRI-marker (Magnetic Resonance Imaging) de diagnose en de opvolging van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) patiënten kan vergemakkelijken. De studie, "Vormt de hypo-intensiteit in de motorische cortex het kenmerk van Amyotrofische Laterale Sclerose?", werd gepubliceerd in de Canadian Journal of Neurological Sciences.

ALS is een progressieve neurologische aandoening waarbij motorneuronen - de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van willekeurige spieren - geleidelijk degenereren en sterven, waardoor spieren krimpen (atrofie) en verzwakken. Naast een gebrek aan spierkracht, ervaart meer dan de helft van de ALS-patiënten ook cognitieve beperkingen tijdens de ziekte.

De klinische variabiliteit van ALS-symptomen en hun gelijkenis met andere neurodegeneratieve aandoeningen kan de klinische diagnose van ALS bemoeilijken. Op basis van MRI-gegevens hebben sommige studies gesuggereerd dat neurale degeneratie begint met het beïnvloeden van de bovenste motorneuronen (UMNs) (“dying-forward” hypothese), terwijl anderen beweerden dat lagere motorneuronen (LMNs) (“dying-back” hypothese) als eerste worden getroffen door de ziekte.
"Er zijn onvoldoende strategieën voor het verkennen van het piramidale kanaal [UMNs die de hersenen verbinden met de hersenstam of het ruggenmerg] om de vroege ALS-pathologie [ziekteverloop] vast te stellen, wat de behoefte aan UMN-biomarkers onderstreept," aldus de onderzoekers.

Na de vaststelling dat verschillende ALS-patiënten een lager MRI-signaal hadden in een van de richels van de frontale kwab van de hersenen in de vorm van een lint (het "zwarte lint" of BR), ging een groep Mexicaanse onderzoekers op zoek naar het nut van deze MRI-marker als diagnose-instrument voor ALS.

Aan de prospectieve studie namen 36 ALS-patiënten deel (20 mannen en 16 vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 54,5 jaar en 15 gezonde vrijwilligers (acht mannen en zeven vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 54,4 jaar. Alle deelnemers aan de studie voerden 3T MRI scans uit aan het begin van het onderzoek en 18 maanden later onder dezelfde omstandigheden.

Zoals verwacht, hadden de meeste ALS-patiënten (91,66%) de BR in de frontale kwab van de hersenen, over een gemiddelde oppervlakte van 79,98 mm3. MRI-signaalintensiteit onder de optimale cut-off-waarde van 83 willekeurige eenheden (AU) onderscheidde met succes ALS-patiënten van gezonde vrijwilligers met een nauwkeurigheid van 97%, een gevoeligheid van 92% en een specificiteit van 93%.
Bovendien toonden correlatieanalyses aan dat verlies van spierkracht en respiratoire geforceerde vitale capaciteit direct gecorreleerd waren met MRI-signaalintensiteit in BR.

Alle zeven ALS-patiënten die deelnamen aan een tweede studie na een follow-up van 18 maanden, vertoonden significante veranderingen in de signaalintensiteit en het gebied in de BR-regio in vergelijking met hun eerste onderzoek, wat suggereert dat veranderingen in BR de ALS-ziekteprogressie weerspiegelen.

"Kort samengevat, voor zover wij weten, is deze studie de eerste die zo'n hoge gevoeligheid vertoont in een MRI-marker van ALS. Dit teken zou moeten worden ontwikkeld in grotere groepen patiënten met andere motorneuronziekten in eerdere stadia en ook in longitudinale onderzoeken, zoals klinische studies, om de betrouwbaarheid ervan te testen,” aldus de wetenschappers.

 

Vertaling: Coralie Schuermans

Bron: ALS News Today

Share