ALS patiënten schenken moderne apparatuur

← ga terug naar Persberichten

24-03-2009

ALS patiënten schenken moderne apparatuur in het kader van hun eigen wetenschappelijk onderzoek.

Vorig jaar sloot de ALS Liga België vzw zijn activiteiten af met de 21ste editie van de Leuvense kerstmarkt. De ALS Liga was het “goede doel van het jaar” met Leah Thijs als meter.

Met de medewerking van een aantal van haar ambassadeurs en vele bekende gezichten uit de TV reeks Thuis, alsook met de steun van de stad Leuven & sponsors, kan de Liga terugblikken op een geslaagd evenement dat niet enkel de ziekte bekend maakte bij een groter publiek, maar tevens voor extra financiële steun zorgde.

ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een fatale, neuro-degeneratieve aandoening waar mensen gemiddeld 2 tot 5 jaar mee leven. In België zijn er ongeveer 1000 mensen getroffen door ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 mensen aan deze fatale ziekte en komen er evenveel bij. Tot op heden bestaat er geen remedie tegen ALS en de oorzaken van deze ziekte zijn grotendeels onbegrepen.

Teneinde het ALS onderzoek te steunen, schenkt de ALS Liga de opbrengst van de kerstmarkt integraal aan het labo Neurobiologie van het UZ gasthuisberg (Leuven) om het onderzoek naar ALS te bevorderen. Met dit geld gaat het ALS onderzoeksteam van Prof. Wim Robberecht, Prof. Ludo Van Den Bosch en Philip Van Damme 2 toestellen aankopen die het ALS onderzoek bevorderen. Enerzijds gaat het om een toestel dat cellen en weefsels snel en efficiënt homogeniseert en anderzijds zal een PCR toestel aangekocht worden waarmee DNA fragmenten versterkt worden en dat gebruikt wordt bij het genetisch onderzoek.

De plechtige overhandiging van deze financiële steun vindt plaats op donderdag 26 maart om 16.00 h in het labo Neurobiologie, Experimentele Neurologie, 10e verdieping O&N2, Herestraat 49, 3000 Leuven gevolgd door een receptie.

Contactpersoon:
Reviers Evy, directeur
0495/44.67.82
http://www.ALSLIGA.be

Share