Amylyx rondt de rekrutering van patiënten af voor studie in fase 2 die AMX0035 test voor ALS

09-04-2019

Amylyx heeft de rekrutering van patiënten afgerond voor het fase 2 klinisch onderzoek CENTAUR, dat de veiligheid en effectiviteit test van AMX0035 als orale behandeling voor amyotrofische laterale sclerose (ALS). In 2017 lanceerde Amylyx de CENTAUR-studie (NCT03127514) in verscheidene centra verspreid over de VS en plande het de rekrutering van 132 individuen die waren gediagnosticeerd met sporadische of familiale ALS. Nu is het vereiste aantal patiënten bereikt, waardoor de rekruteringsfase is afgerond. "De hoogdringendheid voor patiënten met ALS moedigde ons aan deze mijlpaal te bereiken", zei Justin Klee, voorzitter en mede-oprichter van Amylyx aan ALS News Today.

AMX0035 is een orale combinatietherapy die bestaat uit twee kleine moleculen, tauroursodeoxycholisch zuur (TUDCA) en natriumfenylbutyraat (PB). De medicatie werd ontworpen om het afsterven van zenuwcellen te remmen door cruciale cellulaire trajecten te blokkeren die zijn betrokken bij cellulaire stress en celdood.

In voorafgaande studies reduceerde AMX0035 deze signalen bij twee belangrijke celcompartimenten, de mitochondria en het endoplasmisch reticulum, die beide een belangrijke rol spelen bij het afsterven van zenuwcellen. Preklinische tests met dierenmodellen van ALS, de ziekte van Alzheimer en mitochondriale ziektes wezen uit dat AMX0035 neurotoxische ontsteking en het afsterven van zenuwcellen effectief kan afremmen. Van elk van de bestanddelen van AMX0035, PB of TUDCA, werd aangetoond dat ze erg effectief zijn bij verscheidene preklinische modellen van ALS.

Meer recente studies suggereren echter dat een combinatie van beide nog effectiever kan zijn dan een enkelvoudige therapie. Bovendien leken TUDCA of PB elk op zich goed verdraagbaar en veilig te zijn in klinische studies met ALS-patiënten.

In 2017 kreeg AMX0035 de weesgeneesmiddelenstatus van het Voedsel- en Geneesmiddelenagentschap van de VS (FDA) als potentieel geneesmiddel voor ALS.

In het CENTAUR-onderzoek worden de patiënten gerandomiseerd en krijgen ze ofwel twee maal per dag orale doses AMX0035 ofwel een placebo, en dit gedurende 24 weken. De primaire doelstellingen van onderzoek zijn na te gaan of een therapie met AMX0035 goed verdraagbaar en veilig is en in staat het capaciteitenverlies tijdens de behandelingsperiode uit te stellen. Dat laatste zal worden gemeten met behulp van de ALSFRS-R-schaal, een door de arts gerapporteerd instrument voor de opvolging van het aftakelingsverloop bij ALS. De andere efficiëntiemaatstaven zijn de impact van de behandeling op de spierkracht, de ademhalingsfunctie en biomerkers van ALS, waaronder merkers van neuronale dood en neuro-inflammatie. Aan het einde van de 24 weken durende onderzoeksperiode kunnen patiënten die dat willen, overschakelen naar een openlabel extensiestudie en de behandeling voortzetten.

De studie is een samenwerkingsverband tussen Amylyx, ALS Finding a Cure Foundation, ALS Association, Northeast ALS Consortium, Massachusetts General Hospital Neurology Clinical Research Institute en de Leandro P. Rizzuto Foundation. "Bij dit samenwerkingsverband om de impact van AMX0035 op het ziekteverloop te beoordelen, is een toegewijd team betrokken van individuen die een sterke persoonlijke band hebben met ALS", zegt Sabrina Paganoni, MD, PhD, van het Healey Center for ALS aan het Massachusetts General Hospital en de hoofdonderzoekster van de studie.

"We danken de deelnemers aan de CENTAUR-studie en hun familie, en de site-onderzoekers en staf die samen met ons hard werken aan het vervullen van deze missie. Het is opwindend dat we goed op weg zijn met deze studie van AMX0035", voegt ze daaraan toe.

"Duizenden mensen lijden aan deze ziekte, dus we evalueren AMX0035 zo snel mogelijk als behandeling voor ALS", zegt Joshua Cohen, CEO en mede-oprichter van Amylyx.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: ALS News Today

Share