De C9orf72-expansie houdt verband met een versnelde achteruitgang van de ademhalingsfunctie in een groot ALS-cohort

22-11-2019

Samenvatting

Inleiding: De C9orf72-hexanucleotide-herhalingsexpansie ligt aan de oorsprong van amyotrofische laterale sclerose (ALS) en heeft een negatief effect op de prognose. De C9orf72-herhalingsexpansie bleek in een cohort van 372 Portugese patiënten verband te houden met een versnelde achteruitgang van de ademhalingsfunctie en met een verkorting van de overlevingsduur.

Methodes: Gevallen die werden voorgelegd aan de Ierse ALS-kliniek, waarbij gebruik werd gemaakt van longitudinale ingesloten inspiratorische druk bij maximaal snuiven (sniff nasal inspiratory pressure (SNIP)) en C9orf72 werd getest, werden betrokken bij de studie. We vergaarden klinische variabelen en overlevingskenmerken van deze patiënten en construeerden gemeenschappelijke longitudinale en time-to-eventmodellen om de longitudinale kenmerken van het cohort volgens C9orf72-status te exploreren.

Resultaten: Er werden in totaal 630 gevallen bestudeerd, waarvan er 58 (9,2%) drager waren van de C9orf72-herhalingsexpansie. Grafische voorstellingen van de longitudinale trend na gemeenschappelijke modellering gaven aan dat patiënten die drager waren van de expansie in de loop van de ziekte een slechtere ademhalingsfunctie vertoonden dan diegenen die geen drager waren. De respiratorische subscore van de Gereviseerde Functionele Meetschaal voor ALS (ALSFRS-R) bracht geen onderscheid aan het licht tussen normale C9orf72 en geëxpandeerde gevallen. Bovendien onthulde modellering volgens plaats van de aanvang en geslachtssubgroepen dat dit verschil het grootst was in gevallen van spinale aanvang bij mannen. Voorts gaven gemeenschappelijke modellen aan dat ingesloten SNIP-waarden van prognostisch belang waren.

Conclusies: Onze resultaten bevestigen de Portugese bevindingen dat de C9orf72-herhalingsexpansie verband houdt met een versnelde achteruitgang van de ademhalingsfunctie. Analyses via gemeenschappelijke modellen geven aan dat de ademhalingsfunctie van prognostisch belang is en een verklaring kan bieden voor eerdere observaties van een slechtere prognose bij mannelijke patiënten met spinale aanvang die drager zijn van de C9orf72-expansie.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: HRB Open Research

Share