Clene Nanomedicine, Inc. kondigt de selectie aan van CNM-Au8 voor het door Harvard geleide HEALEY ALS Platform Trial, een klinisch onderzoek naar amyotrofische laterale sclerose

22-09-2019

Nieuws verstrekt door Clene Nanomedicine, Inc.

SALT LAKE CITY, -- Clene Nanomedicine, Inc., een biofarmaceutische onderneming voor het klinische stadium, kondigde vandaag aan dat het Sean M. Healey & AMG Center for ALS van het Mass General CNM-Au8 heeft geselecteerd als één van de deelnemende producten aan het allereerste Platform Trial voor de behandeling van amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Het Healey Center lanceerde eerder dit jaar een oproep aan ontwikkelaars van de beste therapeutische kandidaten om zich op te geven voor deelname aan het HEALEY ALS Platform Trial. Het centrum kreeg antwoord van bijna 30 ontwikkelaars uit tien landen. Leden van het Healey Center Science Advisory Committee, een groep gerenommeerde ALS-wetenschappers, kozen de top vijf van de therapeutische kandidaten, waaronder het klinische paradepaardje van Clene, CNM-Au8. De selectie van CNM-Au8 voor het Healey ALS Platform Trial behelst substantiële financiële steun en biedt toegang tot meer dan 50 gespecialiseerde ALS-sites voor klinisch onderzoek in de hele VS.

"Ons doel", zegt Merit Cudkowicz, MD, MSc, en directeur van het Healey Center, "is de drempel te verlagen voor onze collega’s uit de farmaceutische industrie en de academische wereld om hun opwindende therapieën voor ALS naar het stadium van klinisch onderzoek te loodsen. We zijn vastbesloten therapieontwikkeling voor ALS in een stroomversnelling te brengen".

Belangrijk preklinisch werk dat de inspanningen voor CNM-Au8 ondersteunt, werd uitgevoerd in het laboratorium van Nicholas J. Maragakis, directeur van het ALS Center for Cell Therapy and Regeneration Research van Johns Hopkins, met behulp van menselijke geïnduceerde pluripotente stamcellen van ALS-patiënten. Dr. Maragakis is voorzitter van de Wetenschappelijke Adviserende Raad voor ALS van Clene.

Dr. Jonathan Glass, professor Neurologie en Pathologie aan de Emory University School of Medicine, en tevens directeur van het Emory ALS Center, zegt dat "CNM-Au8 een bijzonder interessante samenstelling is, die klaar is om te worden getest tijdens klinische onderzoeken naar ALS. Dat het product betrokken wordt bij het Platform Trial-initiatief is een uitstekende manier om de ontwikkeling van CNM-Au8 als een potentiële therapie voor ALS te bevorderen."

"We zijn zeer verheugd dat CNM-Au8 van Clene werd geselecteerd voor deelname aan het Healey ALS Platform Trial. We zijn ervan overtuigd dat het unieke mechanisme van CNM-Au8 een veelbelovende nieuwe benadering is voor de behandeling van neurodegeneratieve ziektes, waaronder ALS, met een potentieel betekenisvolle impact op de gemeenschap van mensen die worden gediagnosticeerd met deze slopende ziekte", aldus Rob Etherington, voorzitter en CEO van Clene. "We zullen de ontwikkeling van CNM-Au8 verderzetten in diverse klinische studies die later dit jaar op het programma staan."

Over CNM-Au8

CNM-Au8 is een geconcentreerde, waterige suspensie van puur gefaceteerd nanokristallijn goud (Au) dat katalytisch ageert om diverse intracellulaire biologische reacties te ondersteunen. CNM-Au8 bestaat uitsluitend uit goudatomen die samenstellingen vormen van gefaceteerde, geometrische kristallen in farmaceutisch zuiver water met een buffer van natriumbicarbonaat. CNM-Au8 bleek veilig te zijn in fase 1-studies met gezonde vrijwilligers en vertoonde zowel remyelinatie- als neuroprotectieve effecten in meerdere preklinische studies. Preklinische studies van CNM-Au8 demonstreerden dat het geneesmiddel motorneuronen tegen afsterven beschermt dankzij een nieuw nanokatalytisch mechanisme, dat het vermogen van het lichaam verhoogt om zich te verzetten tegen een aantal stressfactoren die verband houden met de ziekte. CNM-Au8 heeft regelgevende goedkeuring ontvangen om klinische studies te starten voor de behandeling van remyelinatiefalen bij multiple sclerose en voor neuroprotectie in het geval van ALS en de ziekte van Parkinson.

Over Clene

Clene Nanomedicine, Inc. (www.clene.com) is een private biofarmaceutische onderneming voor het klinische stadium met hoofdkwartier in Salt Lake City, Utah. De R&D- en fabricageprocessen worden afgehandeld in North East, Maryland. Clene heeft een nieuw nanotechnologisch geneesmiddelenplatform opgezet voor de ontwikkeling van een nieuwe klasse van oraal toegediende neurotherapeutische geneesmiddelen. Clene werd opgericht in 2013. BRON: Clene Nanomedicine, Inc.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: PR Newswire

30-09-2019 - Healey Center lanceert eerste ALS Platform Trial met vijf kandidaat-behandelingen

25-09-2019 - Toonaangevende ALS-experten selecteren zilucoplan

Share