Een consortium om de rol van neurofilament lichte keten te onderzoeken bij neurodegeneratieve ziekten

30-04-2021

Onderzoekers van de School of Medicine leiden een partnerschap tussen de academische wereld en de industrie

Brain protein neurofilament light

Een partnerschap tussen de academische wereld en de industrie, waarbij de Washington University School of Medicine in St. Louis en het University College London betrokken zijn, werd opgericht om de rol te onderzoeken van de keten van het herseneiwit neurofilament licht (NfL) in neurodegeneratieve ziekten zoals amyotrofische laterale sclerose, de ziekte van Parkison, de ziekte van Huntington en de ziekte van Alzheimer.

Klinische wetenschappers van de Washington University School of Medicine in St. Louis en het University College London werken samen met de farmaceutische bedrijven AbbVie, Biogen, Bristol Myers Squibb en Roche om de rol van de keten van neurofilament licht (NfL) te onderzoeken in neurodegeneratieve ziekten zoals amyotrofische laterale sclerose, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en de ziekte van Alzheimer.

NfL is een proteïne die de zenuwcellen structureel ondersteunt. Het komt van nature vrij in hersenvocht en bloed en is verhoogd bij een groot aantal ziekten van het zenuwstelsel, wat zou wijzen op actieve schade. Er is echter relatief weinig geweten over zijn structuur en verloop bij mensen, wat zijn potentiële gebruik als een biomarker beperkt.

Het NfL Consortium, geleid door Randall Bateman, MD, van de Washington University, en Ross Paterson, MRCP, PhD, van University College London, wil de structuur en de rol van NfL bij deze verschillende ziekten beter begrijpen. Het consortium wil begrijpen hoe NfL door het zenuwstelsel wordt aangemaakt en opgeruimd, en of verhoogde niveaus een indicatie zijn van verhoogde celschade, celaanmaak of mislukte hersenzuivering. Zij zullen zowel menselijke stamcelmodellen als menselijke stalen en weefsels gebruiken.

“Het potentieel voor de ontdekking van nieuwe bevindingen van neurofilament lichte keten als een neurodegeneratieve biomarker wordt vergroot door academische en industriële partners die samenkomen en kennis en middelen delen in een pre-competitieve ruimte," zei Bateman.

“Het NfL-consortium stelt toonaangevende groepen in staat het onderzoek te versnellen en informatieve klinische studies en de ontwikkeling van behandelingen voor neurodegeneratieve ziekten te versnellen.”

Zij maken gebruik van een techniek genaamd Stable Isotope Labeling Kinetics (SILK), die is gebruikt om de niveaus van de belangrijkste eiwitten amyloïd en tau in ruggenmergvloeistof en bloed te meten. Onderzoek onder leiding van Bateman's lab heeft aangetoond hoe productieniveaus en opruimingsniveaus van amyloid en tau veranderd waren bij de ziekte van Alzheimer, jaren voor het begin van de symptomen. Onderzoek aan het University College London heeft aangetoond dat de NfL verhoogd kan zijn voordat de symptomen van neurodegeneratieve ziekten optreden en kan worden gebruikt om de ziekteprogressie in klinische proeven te volgen.

Deze samenwerking tussen de Universiteit van Washington, het University College London, AbbVie, Biogen, Bristol Myers Squibb en Roche heeft tot doel meer inzicht te krijgen in NfL als biomarker van neurodegeneratieve ziekteactiviteit. Hierdoor zal het gemakkelijker te interpreteren zijn in therapeutisch klinisch onderzoek en nauwkeuriger zijn als diagnostisch hulpmiddel voor clinici.

Het NfL Consortium wordt gecoördineerd door het SILQ Centrum van de Universiteit van Washington en het Queen Square Instituut voor Neurologie van het University College London.

 

Vertaling : E. Van Daele

Bron: Washington University School of Medicine in St. Louis

Share