Volgens een studie reduceert EHP-102 dat van cannabinoïden is afgeleid ALS-symptomen in een muizenmodel

09-10-2018

EHP-02 muismodelEen behandeling met EHP-102, een geneesmiddel in onderzoeksfase dat van cannabinoïden is afgeleid, reduceerde gewichtsverlies, preserveerde motorneuronen in het ruggenmerg en verlaagde de abnormale reactiviteit van astrogliale cellen in een muizenmodel van amyotrofische laterale sclerose (ALS). Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De bevindingen van de studie 'Neuroprotective effects of the cannabigerol quinone derivative VCE-003.2 in SOD1G93A transgenic mice, an experimental model of amyotrophic lateral sclerosis' ('Neurobeschermende effecten van het cannabigerolquinone-derivaat VCE-003.2 in SOD1G93A transgene muizen: een experimenteel model van amyotrofische laterale sclerose') verscheen in het tijdschrift Biochemical Pharmacology.

Van cannabinoïden en andere spelers van het endogene cannabinoïdesysteem — een wijdverbreid neuromodulair systeem dat betrokken is bij de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en reageert op lichaams- en omgevingsstimuli — is bekend dat ze neurobeschermende effecten hebben en ze werden onderzocht voor een waaier van aandoeningen, waaronder hersentrauma, ruggengraatkwetsuren, en de ziektes van Alzheimer, Parkinson en Huntington.

Studies suggereren dat deze verbindingen ook nuttig kunnen zijn voor de behandeling van ALS. Dierenmodellen van de ziekte vertoonden verbeteringen qua spierkracht, het behoud van motorneuronen, gereduceerde gliale reactiviteit en een langere levensduur.

Onlangs ontdekten onderzoekers dat een receptor van het cannabinoïde systeem, CB2 genaamd, neurobescherming bood in een muizenmodel van ALS. Wetenschappers geloven dat de geobserveerde neurobescherming ook gepaard kan gaan met de activering van de PPAR-γ-receptor, die ook geïntegreerd is in het cannabinoïde systeem.

Op basis hiervan onderzochten researchers in Spanje de neurobeschermende effecten van EHP-102 (voorheen gekend als VCE-003.2), een verbinding die is afgeleid van de niet-psychotropische cannabinoïde cannabigerol. Ze deden dat aan de hand van een muizenmodel van ALS. EHP-102, dat werd ontwikkeld door Emerald Health Pharmaceuticals, werkt via de activering van PPAR-γ-receptoren.

De dieren die een EHP-102-behandeling kregen hadden een leeftijd van 8 tot 18 weken — voldoende voor een gevorderd stadium van de ziekte.

De resultaten toonden aan dat EHP-102 ziektegerelateerd gewichtsverlies reduceerde, spinale cholinergische motorneuronen preserveerde — waarvan er een aanmerkelijk verlies is bij ALS — en astrocyte reactiviteit reduceerde.

Astrocyten zijn stervormige cellen die vijf keer meer voorkomen dan neuronen. Ze komen voor in het centrale zenuwstelsel, leveren voedingsstoffen aan het neurale weefsel, ze helpen het biochemisch evenwicht te behouden binnen de bloed-hersenbarrière, enzovoort.

Neurodegeneratie zorgt voor een abnormale toename voor het aantal astrocyten, ook gekend als reactieve astrocyten, die in vergelijking met normale astrocyten 'gezwollen' zijn.

EHP-102 vertoonde ook een ontstekingsremmend effect doordat het de productie doet afnemen van TNF-α en IL-1β, kleine eiwitten die betrokken zijn bij het ontstekingsproces.

Deze bevindingen bevestigen de neurobeschermende effecten van EHP-102 via PPAR-γ-receptoractivering. "Dit onderstreept het belang van deze receptoren als een bijkomend neurobeschermend doelwit voor cannabinoïden bij ALS", zo besluiten de onderzoekers.

Twee andere van cannabinoïden afgeleide kandidaten van Emerald Health bleken eveneens veelbelovend in preklinische studies van sclerodermie.

EHP-101, een orale semisynthetische cannabinoïde afgeleid van natuurlijk niet-psychotropisch cannabidiol, had een ontstekingswerende werking en voorkwam huid- en longfibrose en collageenopstapeling bij muizen.

VCE-004.3, een molecule dat een biologisch equivalent is van EHP-101, activeert zowel PPAR-γ- als CB2-receptoren, maar blokkeert de CB1-receptor, wat huidfibrose voorkomt en ontstekings- en immuunresponsen reduceert.

"We feliciteren de leden van ons wetenschappelijk team met de publicatie van hun onderzoek in prominente wetenschappelijke tijdschriften", zegt Jim DeMesa, MD, CEO van Emerald Health Pharmaceutical, in een persbericht. "Ze ontdekken steeds opnieuw potentiële therapeutische voordelen en nieuwe indicaties voor de behandeling van slopende ziektes zoals ALS, sclerodermie en multiple sclerose, en we zijn trots dat we nauw met hen samenwerken nu we onze initiële twee nieuwe cannabinoïde geneesmiddelenkandidaten klaarmaken voor klinische ontwikkeling."

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: ALS News Today

Share