Esdoornsiroop beschermt neuronen en houdt de geest jong
14-04-2016
Twee jonge studenten tonen aan hoe esdoornsiroop de ontwikkeling van amyotrofische laterale sclerose voorkomt bij de C. elegans-worm.
Montreal (Quebec) – Catherine Aaron en Gabrielle Beaudry waren 17 toen ze aanklopten bij het laboratorium van Alex Parker, een neurowetenschapsonderzoeker aan het Onderzoekscentrum van het Universitair Ziekenhuis van Montreal (CRCHUM). Als studenten aan het Collège Jean-de-Brébeuf in Montreal zochten ze een mentor voor een naschools onderzoeksproject. Twee-en-een-half jaar later zijn de resultaten van dit wetenschappelijk avontuur gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
"We wilden het effect van een natuurlijk product testen op een neurodegeneratieve ziekte zoals Alzheimer. Professor Parker had al ontdekt dat suiker amyotrofische laterale sclerose (ALS) voorkomt in een dierenmodel van de ziekte, de C. elegans-worm. Zo kwamen we op het idee van de esdoornsiroop, een natuurlijke suiker die wordt geproduceerd in Quebec", zegt Beaudry.
Gesuperviseerd door PhD-student Martine Therrien en Alex Parker, voegden Aaron and Beaudry esdoornsiroop toe aan het dieet van deze amper 1 mm lange nematoden. "We gaven ze gewoon een supplement van esdoornsiroop in verschillende concentraties en vergeleken hen met een controlegroep met een normaal dieet", aldus Aaron. "Na twaalf dagen telden we onder de microscoop de wormen die bewogen en zij die verlamd waren. De wormen die de hoogste dosis siroop hadden geconsumeerd hadden veel minder te kampen met verlamming."
De C. elegans-wormen van Alex Parker zijn zodanig genetisch aangepast dat zich een proteïne voordoet dat we bij motorneuronen in ALS terugvinden: TDP-43. "Als ze na zowat 12 dagen volwassen zijn, takelen hun motorneuronen af. Meestal is 50% van de wormen na twee weken volledig verlamd. Bij diegenen die een dieet kregen dat verrijkt was met 4% esdoornsiroop was dat slechts 17%. We kunnen daarom besluiten dat esdoornsiroop neuronen beschermt en de ontwikkeling van amyotrofische laterale sclerose voorkomt bij C. elegans-wormen", zegt Parker, die onderzoeker is aan het CRCHUM en professor aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Montreal.
Dat wil echter niet zeggen dat je je vol moet proppen met esdoornsiroop als bescherming tegen neurologische ziektes! "De levensverwachting van C. elegans-wormen bedraagt slechts drie weken. Het toxische effect van suiker op de lange termijn blijft hen bespaard. Mensen die vergelijkbare hoeveelheden suiker consumeren, lopen het risico op diabetes type 2 en zwaarlijvigheid", waarschuwt Parker.
Amyotrofische laterale sclerose is een zeldzame neuromusculaire ziekte die verlamming veroorzaakt en een paar jaar na de eerste verschijnselen tot de dood leidt. Tot dusver bestaat er geen genezing voor. Deze recente studie over esdoornsiroop en de C. elegans-worm werd uitgevoerd voor educationele doeleinden. Andere studies van Alex Parker met de C. elegans hebben geleid tot de ontdekking van veelbelovende geneesmiddelen, die binnen enkele jaren zullen worden uitgetest op patiënten.
In april 2014 wonnen Catherine Aaron en Gabrielle Beaudry de Sanofi Biogenius Canada People’s Choice Award – sectie Quebec – voor hun project. Aaron is nu eerstejaarsstudent geneeskunde aan de Universiteit van Montreal en Beaudry studeert psychologie aan de Universiteit van Sherbrooke.
Vertaling: Bart De Becker
Bron: The University of Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM)