Frank Turcq: Even rap naar de zon.....

← ga terug naar Getuigenissen pALS

Hallo iedereen,

Ik ben Frank, 45 jaar en gehuwd met Marijke en papa van 4 kinderen. Heb al 7 jaar ALS en zoals de meeste van jullie ben ik ook gevangen in mijn eigen lichaam.
Al bij al heb ik er min of meer vrede mee gesloten en probeer nog het beste te maken van mijn leven. Van in het begin van mijn diagnose hebben Marijke en ikzelf besloten om heel geregeld op vakantie te gaan. De eerste 3 jaar hebben we veelvuldig gereisd naar Spanje, Frankrijk, Turkije, ... Nadien werd het iets moeilijker omdat de rolstoel erbij kwam, vanaf dat moment werd reizen moeilijker en moeilijker. We moesten meer en meer de vakantieboekjes uitpluizen om iets te vinden dat rolstoeltoegankelijk was en steeds meer onderhandelen met de touroperators om de nodige garanties te bekomen. Onze laatste reis was begin 2006 naar Egypte, een echt drama. Mijn plaats in het vliegtuig was niet voorbehouden (laat staan aangepast) het hotel was maar zus en zo, het vervoer naar de luchthaven was allesbehalve en bij mijn aankomst in Zaventem was mijn rolstoel compleet stuk. Voor Marijke was de maat vol. Reizen gingen we enkel nog doen met onze wagen en zo geschiedde. In de zomer gingen we naar het Gardameer en verleden zomer gingen we enkel een weekje naar een aangepaste locatie in Centerparcs in Nederland. Maar van de winter begon het weer te kriebelen om toch eens terug naar de zon te gaan. Ik kon Marijke overtuigen en dit keer zou ik zelf alles regelen via mijn computer. Ik begon met te mailen naar Zaventem naar de assistentiedienst en vertelde mijn verhaal en vrij vlug kreeg ik een vriendelijk antwoord terug van Annabel dat ze me verzekerden om op een treffelijke manier me te installeren op het vliegtuig en me een bevoorrechte plaats toe te wijzen. Dit voor alle vluchten van Brussels Airlines. Haar email is gold.fr@brusselsairlines.com.

Volgende stap was een locatie vinden, niet te ver en waar het weer goed was. Al gauw dacht ik aan Zuid-Spanje en was Benidorm ons eerste gedacht. Ik mailde naar de toeristische dienst in Benidorm en kreeg onmiddellijk de lijst met de aangepaste hotels. Hun mail is touristinfo_benidorm@gva.es. Best is uw keuze te maken uit de hotels en ze te mailen met uw specifieke vragen.

Onze keuze was hotel Agir waar ze 2 aangepaste kamers hebben met badkamer en een zeteldouche en waar de bedden zeer comfortabel zijn. Ik mailde direct naar Annabel van Zaventem maar ze had slecht nieuws. Brussels Airlines vliegt niet op Allicante. Het kon via www.jetairfly.com en Marijke stapte het reisbureau binnen. Daar garandeerde ze me een plaats op de eerste rij met extra beenruimte. Zo geschiedde en we boekten een 4-daagse trip naar Benidorm op 20 januari. Voor mijn sondevoeding schreef de dokter een attest om de voeding als handbagage mee te nemen. Van Allicante naar Benidorm is het ongeveer een 6okm. Er zijn verschillende firma's die aangepaste voertuigen hebben om de transfers te doen. Wij kozen voor ressorthoppa, hun mail is reser-vations@ressorthoppa.com. Kostprijs 225 euro voor 4 personen voor de heenreis en terugreis.

We vertrokken zoals voorzien op 20 januari. In Zaventem spraken we af met de assistentie. Mijn sondevoeding was verpakt in een doorzichtige pvc zak en de assistentie wachten ons op aan de gate. Vrij vlug werd ik (zeer behoorlijk) in het vliegtuig geplaatst op de eerste rij zoals beloofd. Mijn manuele rolwagen werd zorgvuldig in het laadruim gestopt zonder dat ze hem mochten plooien of demonteren. Normaal zijn er 2 rolstoelgebruikers per vlucht toegelaten. Na een goeie 2 uur vliegen, landden we in Benidorm. Mijn rolstoel was intact en onze chauffeur stond ons op te wachten bij onze aankomst. Onmiddellijk werd ik opgeladen met het liftje en na 1 uur stonden we voor de deur van het hotel. We hadden geluk want het was prachtig weer en de meteo voor de komende dagen was gunstig. Na het inchecken wilden we direct buiten gaan wandelen op de dijk van het Levante strand. Prachtige dijk van een paar kilometers lang volledig plat zonder het minste putje. Langs deze promenade tal van cafeetjes en restaurantjes waarvan de meeste vrij toegankelijk zijn voor rolwagens. Ik kon mijn ogen niet geloven maar het rijdt er vol rolwagens en scooters voor andersvaliden. Zelfs op het strand kan je met uw eigen rolwagen. Er is een verharde zone (houten vloer) voor rolwagens met nursinghuisje en je kan zelfs tot aan het water rijden. Je kan er alles ter plaatse huren, van looprekje tot elektrische rolwagen, scooters, tilliften, enz... Info en adressen via toeristinfo. Kortom Benidorm is een rolstoelvriendelijke plaats. Alles is aangepast, zelfs de voetpaden met afgeschuinde boordstenen We hebben er uren en vele kilometers gewandeld en dit allemaal in een zalig en aangenaam weertje. Hotel Agir was bijzonder in orde en onze ontvangst was er prima. Jammer genoeg kwam er een einde aan. Onze chauffeur van ressorthoppa kwam ons terug ophalen op het afgesproken uur en een uur later waren we op het vliegveld. Alles ging weer prima en 2 uur later waren we op Belgische bodem. We hebben het echt te pakken want volgende maand vertrekken we terug.

Veel groeten aan alle lotgenoten en hou de moed erin. Frank Turcq

ps, bij volgende reis ga ik checken of er eventueel verpleegsters zijn ter plaatse die de taal machtig zijn en ga eveneens info inwinnen over klinieken in de buurt.

 

Bron: Nieuwsbrief 139 – januari, februari, maart 2008

Share