ALS-geneesmiddel van NeuroSense Therapeutics krijgt in Europa status van weesgeneesmiddel

18-01-2021

PrimeC, het eerste geneesmiddel van NeuroSense, een biotechnologisch bedrijf dat een behandeling voor ALS ontwikkelt, werd door het Europees Geneesmiddelenbureau aangewezen als weesgeneesmiddel.

HERZLIYA, Israël, - NeuroSense Therapeutics, een biofarmaceutisch bedrijf in de klinische fase, richt zich op het onderzoek naar en de ontwikkeling van gerichte innovatieve behandelingen voor neurodegeneratieve ziekten. Hun eerste kandidaat-geneesmiddel voor de behandeling van amyotrofische laterale sclerose (ALS), PrimeC, berust op een nieuwe combinatietherapie voor het vertragen of stoppen van de ziekteprogressie, en is door het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) aangewezen als weesgeneesmiddel. Het besluit van het EMA sluit aan bij een eerdere aanwijzing als weesgeneesmiddel, die in 2020 door het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap (FDA) is toegekend. Dankzij deze aanwijzingen krijgt PrimeC zeven en tien jaar marktexclusiviteit in respectievelijk de VS en de Europese Unie.

PrimeC, een uniek combinatiegeneesmiddel, heeft onlangs veelbelovende klinische resultaten laten zien na een tussentijdse analyse van het fase IIa klinische onderzoek. De resultaten werden ook bekendgemaakt op twee belangrijke ALS-conferenties, namelijk de International MND Conference en het ALS One Symposium, waar de belangstelling groot was. Het onderzoek wordt momenteel uitgevoerd in het Sourasky Medical Centre in Tel Aviv en zal naar verwachting tot februari 2021 duren.

Dat het EMA heeft besloten om PrimeC als weesgeneesmiddel aan te wijzen, is te danken aan een andere verdienste. De Europese Commissie kende namelijk aan NeuroSense een Excellentiekeur toe, hetgeen wijst op een motie van vertrouwen in de wetenschappelijke en klinische projecten van NeuroSense.

Alon Ben-Noon, CEO van NeuroSense Therapeutics, verklaarde: "We zijn aangemoedigd door deze resultaten en kijken ernaar uit om de ontwikkeling van PrimeC in Europa, de VS en wereldwijd te versnellen. Bij NeuroSense streeft ons team ernaar om PrimeC toegankelijk te maken voor patiënten die lijden aan de slopende ziekte ALS. In samenwerking met onze wetenschappelijke adviesraad, die onlangs werd versterkt met wereldvermaarde opinieleiders op het gebied van ALS, namelijk Prof. Merit Cudkowicz, Chief of Neurology bij het Mass General Hospital, Prof. Orla Hardiman van het Beaumont Hospital en Dr. Jinsy Andrews van de Columbia University, verwachten we in de nabije toekomst een nieuwe behandelmethode voor ALS-patiënten te kunnen aanbieden".

Dr. Oron Yacoby-Zeevi, Chief Scientific Officer bij NeuroSense, voegt hieraan toe: "Het is voor mij en ons allen bij NeuroSense Therapeutics een grote eer om nauw samen te werken met gerenommeerde wetenschappers en clinici, die elk afzonderlijk indrukwekkende prestaties leveren op het gebied van de klinische praktijk en het onderzoek van ALS. Samen kunnen we de ontwikkeling van PrimeC ten behoeve van ALS-patiënten in goede banen leiden en versnellen."

Over NeuroSense Therapeutics
NeuroSense Therapeutics is een in 2016 opgericht bedrijf in de klinische fase dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor zowel ALS-patiënten als voor patiënten die lijden aan andere neurodegeneratieve ziekten.

PrimeC behaalde in de preklinische modellen van ALS uitstekende resultaten. Deze resultaten waren aanzienlijk beter dan de resultaten van andere onderzoeks- of goedgekeurde geneesmiddelen bij het testen in deze modellen.

 

Vertaling: Emilie Poissonnier

Bron: PR Newswire

Share