Geneesmiddel tegen epileptische aanvallen veelbelovend voor ALS

12-12-2020

NEW YORK – Het anti-epileptische middel ezogabine (ook gekend als retigabine) vermindert de pathologische hypergevoeligheid van motorneuronen bij patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS), zo blijkt uit nieuw onderzoek.

"De studie wijst uit dat ezogabine de neurofysiologische kenmerken van de ziekte kan reduceren", vertelde hoofdonderzoeker dr. Brain Wainger van het Healey Center for ALS aan het Massachusetts General Hospital in Boston, via e-mail aan Reuters Health.

Ezogabine, een agonist van het potassiumkanaal, vermindert de gevoeligheid van zenuwcellen, die kan leiden tot aanvallen. Bij ALS speelt mogelijk een gelijkaardige hypergevoeligheid een rol.

Dr. Wainger en zijn collega’s gebruikten transcraniale magnetische stimulatie (TMS) en studies over drempeltracerende zenuwconductie om te peilen naar de effecten van ezogabine op de gevoeligheid van de opperste en onderste motorneuronen bij 65 mensen met ALS.

De deelnemers aan dit gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek in fase 2 kregen dagelijks 600 of 900 mg ezogabine of een gelijkaardige dosis placebo gedurende 10 weken.

De behandeling met ezogabine reduceerde de gevoeligheid van zowel de corticale als de spinale motorneuronen op dosisafhankelijke wijze. Er werden "grote verbeteringen van de neurofysiologische resultaten" vastgesteld voor de primaire en cruciale secundaire TMS-parameters, alsook de voornaamste parameters van drempeltracerende zenuwconductiestudies, zo rapporteren de onderzoekers in JAMA Neurology.

De resultaten suggereren dat "neurofysiologische metingen voor de elektrische activiteit van motorneuronen kunnen worden gebruikt als biomerkers in onderzoeken die over meerdere centra zijn gespreid", zei dr. Wainger aan Reuters Health.

De studie was niet ingesteld op de beoordeling van klinische resultaten, dus we hebben nog geen zicht op het effect van ezogabine op de klinische voortgang en het verband tussen deze neurofysiologische parameters en de klinische voortgang, zo noteren de onderzoekers.

Ze stelden echter een numerieke dosisafhankelijke preservering vast van de sterkte van samengesteld spieractiepotentieel (CMAP) in de loop van het onderzoek. "Hoewel het effect geen statistische betekenis had in de vergelijking tussen de actieve behandeling versus placebo, loont het de moeite het verder te bestuderen", zo schrijven ze.

"Er zullen nog meer studies nodig zijn met geneesmiddelen die neuronale gevoeligheid als doelwit kiezen om te bepalen of het effect op hypergevoeligheid persistent is en of dat voldoende is om tot een vertraging of een verbetering van het ziektebeeld te komen", vertelde dr. Wainger aan Reuters Health.

De studie werd van fondsen voorzien door de ALS Association, GlaxoSmithKline, het Harvard Stem Cell Institute, en het Neurological Clinical Research Institute aan het Massachusetts General Hospital. Dr. Wainger verwierf een patent voor de openers van het potassiumkanaal voor neurodegeneratieve ziektes.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Reuters Health

Share