Genetische uitschakeling van het gen dat codeert voor histone deacetylase 6 (HDAC6) heeft een positief effect in ALS-muismodellen

23-02-2016

Onze studie was erop gericht om via genetische experimenten het ziekteverloop van bestaande ALS-muismodellen te beïnvloeden. Op deze manier krijgen we niet alleen meer inzicht in het ziekteproces maar bovenal kan dit onderzoek leiden tot het ontwikkelen van nieuwe therapeutische strategieën.

We bestudeerden hoe histone deacetylase 6 (HDAC6) het ALS-ziekteproces kan beïnvloeden. Het HDAC6 proteïne kan de communicatie tussen het cellichaam van het motorneuron en het uiteinde van de uitlopers negatief beïnvloeden. Het genetisch verwijderen van dit HDAC6 eiwit zou bijgevolg een gunstig effect kunnen hebben op de communicatie tussen neuron en spier.

Om deze hypothese te testen gebruikten we goed gekarakteriseerde ALS-muismodellen. Al deze modellen zijn gebaseerd op genen waarin bij de mens ziekteveroorzakende mutaties voorkomen. In dit onderzoek gebruikten we het FUS muismodel. Het FUS proteïne is een RNA-bindend eiwit waarin mutaties voorkomen bij ongeveer 5% van de familiale vorm van ALS. Onlangs kwam er een goed FUS muismodel beschikbaar. In dit muismodel verwijderden we het HDAC6 gen. We stelden vast dat deze muizen nog steeds op hetzelfde moment ziek werden. Het ziekteverloop vertraagde echter. Dit resulteerde in een 30% langere overleving.

Deze resultaten bevestigden een voorgaande studie waarbij we in een muismodel gebaseerd op een mutatie in het SOD1 gen gelijkaardige gunstige effecten observeerden. Momenteel zijn we op zoek naar therapeutische strategieën die erop gericht zijn om de activiteit van het HDAC6 enzyme selectief te blokkeren. 

 

Bron: Groep Ludo Van Den Bosch (VIB) Orlando

Share