Hypnose beloftevol in de behandeling van ALS-patiënten en hun mantelzorgers

08-09-2015

Door MICHELE P. MANNION

De levenskwaliteit en de psychologische status bij ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) patiënten en hun mantelzorgers kunnen verbeterd worden met psychodynamische-gebaseerde hypnose, volgens de resultaten van een recente studie.

Als uitbreiding van het voorafgaandelijk onderzoek, was het team van onderzoekers, geleid door Johann Kleinbum van de Universiteit van Padova in Italië, geïnteresseerd in het toepassen van “een interventie op hypnose gebaseerd op een bredere ALS-groep, om de longitudinale, lange termijn effecten op patiënten en hun mantelzorgers te onderzoeken, rekening houdend met de impact van het verloop van de ziekte alsook de invloed van individuele aspecten.”

Deelnemers aan de studie werden gecontroleerd op angst en depressie, hypnotiseerbaarheid, indicatoren van levenskwaliteit en functionele status. Bovendien, aangezien het psychodynamisch georiënteerd perspectief van de studie, werden defensiemechanismen ook ingeschat om te zien hoe een defensieve stijl de impact van ALS zou kunnen mee bepalen.

De studie, gepubliceerd in Frontiers in Psychologie, kwam tot de bevinding dat alle 15 ALS-patiënten in staat waren om in een milde of gemiddelde hypnose status te geraken aan het eind van de vier hypnose sessies.

Onmiddellijk na de behandeling met hypnose, vertoonden de ALS-patiënten een reductie in zowel angst als depressie, met een reductie in angst die bleef aanhouden 3 en 6 maanden na behandeling; depressieniveaus keerden terug naar de baselinesituatie 3 maanden na de behandeling. Levenskwaliteitsindicatoren noteerden een lichte verbetering tijdens zowel op het einde van de behandeling als na 3 maanden.

Onmiddellijk na de behandeling, en dit in vergelijking met de controlegroep van (niet-behandelde) ALS-patiënten, vertoonde de behandelde groep verbetering in waargenomen secondaire fysische symptomen (zoals pijn en emotionele labiliteit), en trager functioneel verlies.

Bij de mantelzorgers, waaronder 12 partners en drie dochters, hield een afname in angst en depressie 6 maanden na de studie aan.

Interessant genoeg, vonden de onderzoekers dat er sterk gesteund werd, zowel door ALS-patiënten als hun mantelzorgers, op primitieve verdedigingsmechanismen voornamelijk onaangepaste mechanismen zoals projectie, en zelfbeeld vertekende mechanismen zoals ontkenning. Het onderzoeksteam stelt vast dat het gebruik van deze verdedigingsmechanismen dient als “buffer” tegen psychopathologische symptomen.

Als resultaat van de studie stelden de onderzoekers de implicaties voor de klinische praktijk vast, en suggereerden dat “patiënten en zorgverleners zouden moeten weten dat hypnose sessies in combinatie met het trainen van zelfhypnose redelijk gemakkelijk en niet zo duur zijn en een brede waaier aan gunstige ‘nevenwerkingen hebben’. We hopen dat onze bevindingen een behulpzame stap zou kunnen betekenen in de opbouw van ‘de beste klinische aanpak’, om beter psychische en fysische plagen aan te pakken die door de ALS-ziekte opgelegd worden aan patiënten en hun families.”

 

Vertaling: ALS Liga: Annie

Bron: PsyPost

Nota van de ALS Liga: deze studie werd onderbouwd door eerdere ervaring en uitgevoerd door experten bij een kleine interessante groep; voor zij die interesse en voeling hebben met hypnose lijkt dit een optie; echter experts vinden die dezelfde methode, aantal sessies en training zelfhypnose toepassen is niet evident

Share