Intel geeft Stephen Hawking’ spraak software gratis vrij

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

08-09-2015

Londen: Een software van  Intel die fysicus Stephen Hawking toelaat via een computer te communiceren werd online door het bedrijf gepubliceerd in de hoop dat het zal gebruikt worden door onderzoekers die nieuwe interfaces ontwikkelen voor lijders aan de ziektes zoals Amyotrofische laterale sclerosis. (ALS)

Het programma interpreteert visuele signalen en vertaalt ze in woorden, die daarna “gesproken” worden door een machine.

Afbeelding: Stephen Hawking. Reuters

Intel ontwikkelde oorspronkelijk de technologie speciaal voor Hawking maar hij werd gebruikt door andere lijders van motorneuronziekten (MND).

Hawkins, 73, lijdt aan een zeldzaam vroegtijdig begin- langzaam-voorschrijdende vorm van ALS dat hem geleidelijk verlamd gemaakt heeft over de jaren.

De Ondersteunende Context-Aware Toolkit (ACAT) helpt Hawking te communiceren door het interpreteren van sensor data vangstbewegingen in zijn kaakspieren maar andere delen van het lichaam kunnen ook gebruikt worden.

Iedereen kan het systeem downloaden en ermee experimenten.

Intel hoopt dat ACAT, dat draait op Microsoft Windows 7 of hoger, zal gebruikt worden door onderzoekers die nieuwe interfaces onderzoeken voor lijders aan ziekten zoals ALS.

Het programma en de volledige broncode werden gepubliceerd op de code-sharing site GitHub.

Intel zei aan de BBC dat de software verschillende functies kan uitoefenen naast het zenden van tekst naar een spraaksynthesizer.

“We hebben contextuele menus die toegang verlenen tot alle verschillende delen van uw computer”, zei Lama Nachman, hoofdingenieur.

Als je Word wil gebruiken, op het web wil surfen of spreken kan je ACAT hiervoor gebruiken, “zei Nachman”.

Ze voegde er aan toe dat het team reeds geëxperimenteerd had  met een verscheidenheid van verschillende sensoren, en ze hopen  dat ontwikkelaars andere opties zullen uitproberen geschikt voor de noden en bekwaamheden van elke patiënt.

 

Vertaling: ALS Liga: Annie

Bron: Firstpost

Share