Ionis start Fase 3-studie met een nieuw antisense-medicijn voor de behandeling van de belangrijkste oorzaak van juveniele ALS

07-04-2021

- ION363, het eerste geneesmiddel dat zich specifiek richt op FUS-ALS, is een van de activa in volledig eigendom van Ionis dat het bedrijf van plan is te commercialiseren
- De ALS-portefeuille omvat nu vier klinische onderzoeks-antisense geneesmiddelen die zijn ontworpen om de hoofdoorzaken van genetische en niet-genetische vormen van de ziekte te behandelen
- De weg naar een cruciale klinische studie begon met Ionis' betrokkenheid bij Jaci Hermstad, de eerste patiënt die werd behandeld met ION363 onder een 'compassionate use'-protocol onder leiding van Dr. Neil Shneider van Columbia University

Ionis Pharmaceuticals kondigde vandaag de start aan van een Fase 3 klinische studie van ION363 bij patiënten met amyotrofische laterale sclerose (ALS) met mutaties in het fused in sarcoma gen (FUS). Patiënten met een mutatie in het FUS-gen ontwikkelen een zeldzame vorm van ALS, aangeduid als FUS-ALS, die de meest voorkomende oorzaak is van juveniele ALS. Er is substantieel bewijs dat mutaties in het FUS-gen verantwoordelijk zijn voor een toxische toename van de functie die kan leiden tot een snel, progressief verlies van motorische neuronen bij patiënten met FUS-ALS. ION363 is een onderzoeksgeneesmiddel met antisense gericht op het FUS RNA om de productie van het FUS-eiwit te verminderen. Antisense-gemedieerde vermindering van mutant FUS-eiwit in een FUS-ALS muismodel voorkomt het verlies van motorneuronen. Door zich te richten op de hoofdoorzaak van FUS-ALS, heeft ION363 het potentieel om ziekteprogressie te verminderen of te voorkomen bij FUS-ALS patiënten.

ALS is een zeldzame, snel evoluerende en fatale neurodegeneratieve aandoening die wereldwijd ongeveer 55.000 mensen treft. FUS-ALS is de derde meest voorkomende genetische oorzaak van ALS. Mensen met ALS ervaren spierzwakte, bewegingsverlies en ademhalings- en slikproblemen, wat leidt tot een sterk afnemende levenskwaliteit en uiteindelijk de dood.

"Er is een dringende behoefte aan nieuwe behandelingen voor alle vormen van ALS, een verwoestende ziekte die veel te veel patiënten en hun families treft. De voortgang van ION363 naar een cruciale studie is het nieuwste voorbeeld van de kracht van Ionis' antisense-technologie om potentieel de onderliggende oorzaken van neurologische ziekten aan te pakken," zegt C. Frank Bennett, Ph.D., Ionis' chief scientific officer en franchise leider voor neurologische programma's. "Gedreven door onze ervaring in het ontwikkelen van geneesmiddelen voor motor neuron ziekten zoals ALS en spinale musculaire atrofie en onze intieme band met de ALS-patiëntengemeenschap, heeft Ionis de beslissing genomen om ION363 naar de kliniek te brengen en, uiteindelijk, naar de markt omdat we geloven dat we uniek gepositioneerd zijn om het beschikbaar te maken voor patiënten die leven met FUS-ALS."

De studie zal worden geleid door Neil Shneider, M.D., Ph.D., directeur van Columbia University's Eleanor en Lou Gehrig ALS Center. Ionis begon samen te werken met Dr. Shneider toen het bedrijf hoorde van zijn inspanningen om een behandeling te ontwikkelen voor Jaci Hermstad, een vrouw uit Iowa die leefde met FUS-ALS. Ionis deelde zijn onderzoek en expertise met Dr. Shneider, wat resulteerde in een experimentele behandeling die speciaal voor Jaci was ontwikkeld. Geïnspireerd door Jaci's geest en moed, nam Ionis de beslissing om te investeren in klinische studies, zodat veel meer patiënten toegang kunnen krijgen tot ION363, ook wel bekend als "jacifusen". Sinds Jaci hebben verschillende FUS-ALS patiënten een behandeling gekregen met ION363 onder Dr. Shneider's investigator-initiated studie via de U.S. Food and Drug Administration's expanded access pathway, ook wel "compassionate use" genoemd.

"FUS-ALS is een atypische agressieve vorm van de ziekte, waarbij de jongste ALS-patiënten betrokken zijn. Voortbouwend op ons uitgebreide toegangsprogramma, is een gecontroleerde klinische studie de beste manier om de werkzaamheid van ION363 aan te tonen en om deze therapeutica beschikbaar te maken voor alle patiënten die er mogelijk baat bij hebben," zei Dr. Shneider.

De Fase 3 studie van ION363 is een wereldwijde, multi-center studie bij maximaal 64 patiënten. Deel één van de studie zal bestaan uit patiënten die gerandomiseerd zijn om gedurende 29 weken een multidosis regime van ION363 of placebo te ontvangen, gevolgd door deel twee, dat een open-label periode zal zijn waarin alle patiënten in de studie gedurende 73 weken ION363 zullen ontvangen.

Meer informatie over de Fase 3-studie met ION363 vindt u op ClinicalTrials.gov, identificatiecode NCT04768972. De andere toonaangevende onderzoeksmedicijnen van Ionis voor de behandeling van ALS zijn tofersen (BIIB067), IONIS-C9Rx (BIIB078) en ION541 (BIIB105).

 

Vertaling: Gerda Eynatten-Bové

Bron: PR Newswire

Share