Japanse universiteit voert klinisch onderzoek uit om Parkinson-geneesmiddel te gebruiken voor ALS

20-12-2018

Pad naar klinische testen voor behandeling van Keio University

TOKIO – Een onderzoeksteam van de Keio Universiteit zal klinische onderzoeken starten voor de behandeling van amyotrofische laterale sclerose (ALS). ALS-patiënten krijgen daarbij een bestaand geneesmiddel toegediend dat voor een andere ziekte wordt gebruikt, maar waarvan bevestigd is dat het effectief is in experimenten met geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPS).

De onderzoekers voerden experimenten uit met behulp van iPS-cellen die werden gecreëerd uit cellen van mensen met ALS. Bestaande geneesmiddelen werden uitgeprobeerd op de iPS-cellen en de onderzoekers ontdekten dat een geneesmiddel voor de behandeling van de ziekte van Parkinson effectief was voor de behandeling van ALS.

Aangezien het om een bestaand geneesmiddel gaat, verwachten de onderzoekers dat er prompt kan worden behandeld.

De geplande klinische onderzoeken zullen worden uitgevoerd op 20 mensen met een leeftijd tussen de 20 en de 80 jaar die de afgelopen vijf jaar ALS hebben gekregen. De rekrutering start maandag. Tijdens de klinische onderzoeken willen de onderzoekers de veiligheid en efficiëntie van het geneesmiddel bevestigen gedurende een periode van 18 maanden.

Aangezien er weinig farmaceutische opties bestaan wat betreft de huidige behandelingsmethodes, werden geneesmiddelen om de voortgang van de ziekte te vertragen voornamelijk gebruikt voor ALS, een ziekte die de zenuwcellen vernietigt die de vrijwillige spierbewegingen controleren.

De onderzoeksgroep geleid door Hideyuki Okano, een professor van Keio die gespecialiseerd is in fysiologie, produceerde iPS-cellen van ALS-patiënten met een familiale vorm van de ziekte.

Daarop reproduceerden de onderzoekers ALS-omstandigheden nadat ze de iPS-cellen hadden omgezet in zenuwcellen. De pasten 1.232 types bestaande geneesmiddelen toe op deze iPS-cellen.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: The Japan News/Asia News Network

Share