Kinderen onder de 12 jaar zouden tijdens de trainingen de bal niet met het hoofd mogen spelen zeggen de voetbalbonden

05-03-2020

• De Engelse, Schotse en Ierse voetbalbonden maken nieuwe richtlijnen bekend.
• Deze richtlijnen gaan onmiddellijk in maar zijn niet van toepassing tijdens de wedstrijden.

De Engelse, Schotse en Ierse voetbalbonden hebben bijgewerkte richtlijnen bekend gemaakt die stellen dat kinderen tussen 6 en 11 jaar niet langer de bal met het hoofd mogen spelen tijdens de trainingen.

De Engelse voetbalbond heeft, samen met haar Schotse en Ierse tegenpartijen, stappen ondernomen om het gebruik van het hoofd in het jeugdvoetbal te beperken. Dit naar aanleiding van onderzoek dat aantoonde dat gewezen professionele voetbalspelers 3 keer meer kans hadden om te overlijden aan hersenaandoeningen dan niet voetballers. 

Deze aangepaste richtlijnen, opgesteld in samenwerking met de medische commissie van de UEFA, stellen dat kinderen tussen 6 en 11 jaar niet langer de bal met het hoofd zouden spelen tijdens de trainingen. Een “stapsgewijze aanpak” zal worden genomen voor kinderen tussen 12 en 16 jaar maar er zal voor geen enkele leeftijdsgroep een limiet worden toegepast voor het spelen van de bal met het hoofd tijdens wedstrijden. 

Mark Bullingham, de nieuwe algemene directeur van de voetbalbond, zei : “Deze aangepaste richtlijnen zijn een evolutie van onze huidige richtlijnen en zullen trainers en leraars helpen om het onnodig en voortdurend spelen van de bal met het hoofd te beperken en te elimineren.”

Deze richtlijnen zijn uitgebracht naar aanleiding van het baanbrekende veldonderzoek betreffende voetballers en hersenaandoeningen uitgevoerd door de universiteit van Glasgow vorig jaar. Gebaseerd op de medische dossiers van 7676 voormalige voetbalspelers en 23000 burgers was het de grootste studie in zijn soort en de conclusies waren schokkend.

Volgens dit rapport hebben voormalige profvoetballers 3,5 keer meer kans om te sterven aan hersenaandoeningen. Meer specifiek hebben ze 5 keer meer kans om te sterven aan Alzheimer, 4 keer meer kans om te sterven aan motorneuronziekte en 2 keer meer kans om te sterven aan de ziekte van Parkinson dan andere burgers.

Dit rapport, dat werd medegefinancierd door de Engelse voetbalbond en de vereniging van professionele voetbalspelers, leidde onmiddellijk tot bezorgdheid betreffende het spelen van de bal met het hoofd in het moderne jeugdvoetbal. Dit heeft op zijn beurt geleid tot de nieuwe richtlijn die onmiddellijk zal worden toegepast.

Diverse bestuursorganen benadrukten dat de resultaten van dit onderzoek niet bewezen dat het spelen van de bal met het hoofd de oorzaak was van de ziekten van de vroegere profvoetballers. Tevens werd er ook erkent dat het spelen van de bal met het hoofd geen belangrijk element is tijdens het jeugdvoetbal in competitieverband en het verbod daarom niet zal worden toegepast in wedstrijdverband. 

Ian Maxwell, algemeen directeur van de Schotse voetbalbond, zei: “Alhoewel het belangrijk is om opnieuw te benadrukken dat er geen onderzoek is dat suggereert dat het spelen van de bal met het hoofd tijdens het jeugdvoetbal een bijdragende factor was in de het onderzoek naar profvoetballers, heeft de Schotse voetbalbond desalniettemin de plicht om zorg te dragen voor jongeren, hun ouders en degenen die verantwoordelijk zijn voor hun welzijn tijdens het jeugdvoetbal”.

Het is belangrijk om nogmaals te onderlijnen dat het spelen van de bal met het hoofd in het jeugdvoetbal uitzonderlijk is maar we zijn ervan overtuigd dat de richtlijnen mogelijke risico’s zullen beperken.

Terwijl aan hersenaandoeningen verbonden liefdadigheidsinstellingen de nieuwe richtlijnen toejuichen waren er ook oproepen om meer en sneller actie te ondernemen. “Het is volkomen zinvol om het aantal keren dat kinderen de bal met het hoofd aanraken te beperken” zegt Peter McCabe, algemeen directeur van de hersenaandoening associatie Headway. De vraag is of dit voldoende is en het enkel moet beperkt blijven tot kinderen?

We kunnen niet toestaan dat belangrijke vragen, zoals op welke leeftijd het veilig is om de bal met het hoofd te spelen, onbeantwoord blijven. Als het überhaupt al veilig is. Evenmin kunnen we het ons veroorloven om 30 jaar te wachten op de resultaten van een studie op lange termijn om deze vragen te beantwoorden of om te aarzelen maatregelen die van gezond verstand getuigen, zoals het opvangen van schokken om spelers te beschermen, te treffen. 

 

Vertaling: Marc Slootmaekers

Bron: The Guardian

Share