Kunsttherapie helpt bij neurodegeneratieve aandoeningen

18-03-2016

Carolyn Dommreis

Hoe meer ontspannen iemand is, des te beter zal die persoon functioneren en zich uitdrukken. Dat lijkt eenvoudig genoeg. Spanning doet mensen in hun schulp kruipen en schept concentratie- en communicatieproblemen.
Voor mensen met een neurodegeneratieve aandoening zoals Huntington, Parkinson of Alzheimer, kan spanning echter hun toestand verergeren. Ze hebben dan ook des te meer nood aan een uitlaatklep, aan ontspanning en aan een betere connectie met anderen, en precies muziek- en kunsttherapie sorteren dat effect.

Neurodegeneratieve ziektes zijn progressieve aandoeningen die de cognitieve en fysieke functies uithollen. De patiënten kunnen zich moeilijker concentreren, hebben minder controle over hun lichaam en hun contacten met anderen hebben van hun ziekte te lijden. Veel mensen met zulke ziekte hebben bijvoorbeeld last van ongewilde spiertrekkingen, zoals chorea, waarvan de aanvang geassocieerd is met de ziekte van Huntington, of fasciculaties: spiercontracties bij amyotrofische laterale sclerose (ALS).
Communicatie is problematisch bij veel mensen met een neurodegeneratieve aandoening. Sommigen trekken zich uit de slag met gepersonaliseerde vormen van orale expressie. Anderen communiceren met aangepaste middelen, zoals minieme oogbewegingen. Vaak zijn de patiënten gefrustreerd door hun onkunde om goed te communiceren of controle uit te oefenen over hun lichaam. Ze zijn dan ook gefrustreerd, gespannen en in zichzelf gekeerd.

Muziek- en kunsttherapie kunnen dat 'geslotenheidssyndroom' helpen te verlichten door stress te reduceren en communicatie- en connectiemiddelen aan te reiken.

Een studie uit 2006 door het National Center for Biotechnology Information, getiteld 'Neurophysiology and Neurobiology of the Musical Experience' ('Neurofysiologie en neurobiologie van de muzikale ervaring'), toonde aan dat muzikale stimulatie gekoppeld is aan de activering van hersenpaden die geassocieerd zijn met emoties, inclusief mogelijke associaties met biochemische mediatoren, bijvoorbeeld 'feel good’-stoffen als endorfines, endocannabinoïden en dopamine. Steeds meer bewijsmateriaal toont aan dat muziektherapie nuttig kan zijn bij de klinische behandeling van neurologische en psychiatrische aandoeningen, waaronder dementie bij Alzheimer, de ziekte van Parkinson en andere neurodegeneratieve aandoeningen.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Poughkeepsie Journal

Share