NEK1 is mogelijk een factor die motorneuronen helpt te overleven

31-07-2018

Een nieuwe studie zou antwoorden kunnen bieden op de vraag waarom sommige mensen mogelijk een verhoogd risico op ALS lopen. Het onderzoek werd geleid door Junying Yuan van de Harvard Medical School in Boston, Massachusetts, en kwam tot de bevinding dat NEK1 kinase mogelijk helpt bij het reguleren van RIP1-kinase. NEK1-kinase kan namelijk een blokkerende werking uitoefenen op het vermogen van RIP1-kinase om necroptose te stimuleren (Amin et al., 2018). De resultaten suggereren dat cruciale veranderingen aan NEK1 motorneuronen mogelijk gevoeliger maken aan de ziekte.

NecroptosisEén woord: necroptose. Bij ALS degenereren motorneuronen mogelijk door toedoen van necroptose via een mechanisme dat wordt gemedieerd door RIP1-kinase. Deze geprogrammeerde vorm van necrose (b) onderscheidt zich van apoptose (a) omdat het plasmamembraan vroegtijdig aan integriteit inboet,en omdat bepaalde organellen, waaronder mitochondria, opzwellen in plaats van te fragmenteren [Met dank aan Vandenabeele et al., 2010, Nature Reviews Molecular Cell Biology].

De bevindingen bouwen voort op eerdere studies van Project MinE, geleid door John Landers van de University of Massachusetts Medical School en Jan Veldink van het UMC Utrecht in Nederland, waaruit bleek dat varianten in het NEK1-gen de gevoeligheid voor het ontwikkelen van ALS verhogen (Kenna et al., 2016).

De studie verscheen op 26 juni in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

RIP1-kinase draagt mogelijk bij tot ALS door het bevorderen van ontsteking en axonaal verlies (Ito et al., 2016). Wetenschappers van Denali Therapeutics in San Francisco, Californië, ontwikkelen dan ook potentiële therapieën, waaronder DNL747, die dit enzym blokkeren in de hoop dat daarmee de motorneuronen worden beschermd tegen de ziekte.

De benadering is er deels op gericht necroptose te blokkeren, een geprogrammeerde vorm van necrose, die mogelijk motorneuronen vernietigt bij deze ziekte (Re et al., 2014; Degterev et al., 2008).

DNL747 profileert zich steeds meer als een cruciaal alternatief voor GSK2982772 van GlaxoSmithKline, omdat het volgens Denali Therapeutics kan worden toegediend in de hersenen (Harris et al., 2017).

Een fase 1 klinisch onderzoek is aan de gang in Nederland. Het voor het eerst op mensen toegepast onderzoek werd in maart 2018 gelanceerd. Wordt vervolgd.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: The ALS Research Forum

Share