Steeds groter aantal buitenlandse patiënten gebruikt NeuroNata-R van Corestem

19-12-2017

Door Lee Han-soo

Het aantal buitenlandse patiënten dat Korea bezoekt om gebruik te maken van NeuroNata-R van Corestem neemt toe, zegt Seo Choong-woo, een analist van SK Security.

NeuroNata-R is een stamcelbehandeling voor amyotrofische laterale sclerose (ALS) die de snelheid van de aftakeling van de lichaamsfuncties met 50 procent vertraagt nadat ze zes maanden werd voorgeschreven in een klinische test. Het geneesmiddel wordt om de vier weken twee maal toegediend en kost jaarlijks ongeveer 60 miljoen won (zo'n 50.000 euro).

"Vorig jaar kregen minder dan vijf buitenlandse patiënten NeuroNata-R toegediend, maar dit jaar zijn dat er al bijna 20", zegt Seo. "Het is een dure aangelegenheid om Korea te bezoeken en ook de behandeling kost veel geld. De toename van het aantal patiënten van overzee geeft dan ook aan dat ze hoge verwachtingen koesteren van NeuroNata-R."

Seo schrijft het toegenomen aantal buitenlandse patiënten toe aan een recente presentatie door professor Kim Seung-hyun, die lid is van het departement Neurologie aan het Hanyang Medisch Centrum en medeonderzoeker voor NeuroNata-R.

"Professor Kim presenteerde onlangs de resultaten van twee jaar onderzoek naar NeuroNata-R op de Conferentie voor Amyotrofische Laterale Sclerose/Motorneuronenziekte (ALS/MNZ)", zegt Seo. "De presentatie kreeg behoorlijk wat aandacht omdat het geneesmiddel de fysieke aftakeling aanzienlijk remt terwijl er geen effectieve behandelingen bestaan voor ALS."

In zijn analyse zegt Seo dat de behandeling grote kans maakt op goedkeuring van het Voedsel- en Geneesmiddelenagentschap van de VS (FDA), aangezien vooraanstaande hospitalen in de VS, waaronder het Massachusetts General Hospital (MGH) en het ALS/MND Center van het Houston Methodist Hospital, hun patiënten de raad geven deze behandeling te gaan volgen in Korea.

"Het feit dat veel patiënten uit de VS naar Korea moeten komen voor een behandeling met NeuroNata-R, wat tijd- en geldverslindend is, zal waarschijnlijk de kansen op goedkeuring van het geneesmiddel verhogen, omdat dit een soort last vormt voor het FDA", aldus nog Seo.

Corestem wil in februari het FDA bezoeken om een biologische-licentie-aanvraag (Biologics License Application (BLA)) in te dienen voor NeuroNata-R.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Korea Biomedical Review

Share