Israëlische onderneming optimistisch over genezing van ALS

01-03-2019

NeuroSense is van plan om later dit jaar te beginnen met klinische proeven in de Verenigde Staten en Israël

Alon Ben NoonAmyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest voorkomende degeneratieve ziekten van het motorische zenuwstelstel.

Hoewel er noch een genezing noch een effectieve behandeling bestaat om de progressieve ziekte die vandaag ongeveer 700 Israëli’s treft te stoppen of om te keren, zegt het farmaceutisch bedrijf NeuroSense Therapeutics in Ra’anana voorzichtig optimistisch dat de preklinische onderzoeksresultaten van zijn nieuwe ALS-behandeling de getroffen mensen nieuwe hoop kunnen bieden.
 “Ik ontmoette Shai Rishoni, een buurman van me en een heel bekende ALS-patiënt, die CEO en voorzitter was van de non-profit organisatie Prize4Life,” vertelt Alon Ben-Noon, CEO en medeoprichter van NeuroSense in The Jerusalem Post.

“Er was meteen een klik, hoewel we via de computer communiceerden en ik zijn stem nooit in werkelijkheid heb gehoord. We beslisten dat we de beste onderzoekers in de biotechnologische gemeenschap moesten samenbrengen om iets te doen aan ALS.”

Het medicijn dat werd ontwikkeld door het multidisciplinaire team van NeuroSense is gebaseerd op een antibioticum en een ontstekingsremmend middel. Samengevoegd hebben de twee bestanddelen twee doelen: één werkt buiten de motorische zenuwcellen en het andere heeft invloed op de binnenkant van de cellen zelf.

Het bedrijf heeft de steun gekregen van enkele van ‘s werelds meest toonaangevende clinici, zoals dr. Ben-Zion Weiner en prof. Jeremy Shefner.

“We proberen de motorische zenuwcel op twee manieren te redden, zowel op het gebied van de processen die zich in de cel zelf afspelen en die degeneratie veroorzaken, als op de vermindering van de ontstekingsreactie van de cel eromheen,” zegt Ben-Noon.

Hoewel een dergelijke behandeling een vrij nieuw concept is in ALS, hebben preklinische studies op zebravissen in een Israëlisch onderzoekscentrum veel betere resultaten opgeleverd dan bestaande geneesmiddelen zoals Riluzole. Onderzoekers zagen een drastische verbetering op het vlak van de motoriek bij ALS en merkten een uitstekend herstel op van de degenereerde motorische zenuwcellen.

Daarom is NeuroSense van plan om later dit jaar te beginnen met klinische proeven in de Verenigde Staten en Israël.

Zebravissen worden vaak gebruikt bij klinische proeven in verband met het centrale zenuwstelsel (CZS) omdat hun genoom sterk lijkt op dat van mensen en omdat ze duidelijk zichtbaar zijn en zich snel voortplanten.

Ook al zijn ze reeds gebruikt om medicijnen tegen andere ziekten zoals Parkinson en epilepsie te bestuderen, NeuroSense gelooft dat dit een nieuw model is voor ALS.
“Hoezeer we ook kunnen leren uit onderzoeken met muizen, de modellen zijn niet echt voorspellend. Hier hopen we van harte te kunnen bewijzen dat de resultaten van de onderzoeken met de zebravissen voorspellend zijn en zich ook bij mensen zullen voordoen,” aldus Ben-Noon.

“De klinische proeven,” voegt hij toe, “zullen duidelijk maken of het medicijn enkel de voortgang van de ziekte kan vertragen of haar volledig kan doen ophouden. Hoewel de meerderheid van de clinici de mogelijkheid om de gevolgen van ALS om te keren betwist, geloven ze dat de patiënt zich na verloop van tijd wel beter zou kunnen bewegen.”

“De meeste grote farmaceutische bedrijven schenken tegenwoordig weinig aandacht aan ALS en focussen liever op grotere markten, zoals kanker, of als het al iets met het CZS te maken heeft, dan gaat het meestal om middelen tegen Parkinson of multiple sclerose,” meent Ben-Noon.

“Bij dit soort ziekten kun je beter de symptomen behandelen en dus heel wat winst maken. Bij ALS is het veel moeilijker om alleen de symptomen te behandelen. Ofwel vind je een medicijn dat het ziektebeloop beïnvloedt, wat ook heel moeilijk is, ofwel speel je het spel niet.”

Zodra de klinische studies van start gaan, waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar, verwacht NeuroSense binnen 12 tot 14 maanden resultaten te zien.

“Hoewel er vandaag nog steeds niet veel hulp mogelijk is voor mensen die lijden aan ALS, zouden toekomstige patiënten hoopvol moeten zijn vanwege de ontwikkelingen van enkele bedrijven,” aldus Ben-Noon. “Klinische studies, zoals de onze in de nabije toekomst, bieden hoop aan de patiënten die misschien een geneesmiddel zullen krijgen dat voor hen zou kunnen werken.”

NeuroSense wil iets teruggeven aan de gemeenschap van ALS-patiënten waarmee het bedrijf sinds de oprichting zo nauw heeft samengewerkt en heeft daarom de ALS Research Association van Israël (IsrA.L.S.), die is gefuseerd met Prize4Life, een deel van het bedrijf gegeven. 

“Ik hoop dat we niet de enigen zullen zijn die iets teruggeven aan de gemeenschap. Ik hoop dat andere bedrijven ons voorbeeld zullen volgen,” besluit Ben-Noon.

 

Vertaling: Ibe Deturck

Bron: The Jerusalem Post

Share