Nieuwe studie gebruikt gericht ultrageluid om ALS te behandelen

10-10-2019

Onderzoekers aan het Sunnybrook Health Sciences Centre in Canada effenen het pad voor een nieuwe behandeling met gericht ultrageluid om ALS te behandelen.

ultrasoundAmyotrofische laterale sclerose (ALS) is een slopende en dodelijke neurologische aandoening. Naarmate de ziekte vordert, raken mensen met ALS verlamd omdat de hersenen geen boodschappen meer kunnen verzenden en niet langer kunnen communiceren met de spieren. Na verloop van tijd sterven de spieren af en wordt het steeds moeilijker om te lopen, te praten, te eten, te slikken en te ademen. ALS is ongeneeslijk.

De ziekte treft zowat 3.000 Canadezen per jaar en jaarlijks komen er 250 nieuwe patiënten bij. Onze kennis van de fysieke veranderingen die gepaard gaan met de ziekte is echter nog steeds te beperkt en de huidige interventies kunnen het ziekteverloop slechts in geringe mate vertragen. Bovendien vereisen de bestaande behandelingen om therapieën naar de hersenen te brengen invasieve chirurgische ingrepen, wat kan leiden tot ernstige complicaties.

Onderzoekers in Canada tillen de behandeling van ALS naar een hoger niveau dankzij een potentiële nieuwe benadering. Het onderzoek met gericht ultrageluid om ALS te behandelen is een wereldprimeur en de resultaten ervan verschenen onlangs in Nature Communications. De innovatieve en nieuwe methode wordt rechtstreeks op de hersenen toegepast, is non-invasief, en kan worden gebruikt om veelbelovende therapieën te testen die de ziekte moeten vertragen en hopelijk een halt kunnen toeroepen.

De therapie met gericht ultrageluid maakt gebruik van de kracht van tot 1.000 geluidsgolven. In de studie werd de therapie gebruikt in een lage frequentie om een specifiek hersengebied te bestrijken. Microbubbels, die in de bloedstroom worden geïnjecteerd, beginnen door toedoen van het ultrageluid te vibreren. Dankzij dit milde proces wordt de bloed-hersenbarrière tijdelijk geopend. De bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen tegen gif en bacteriën, maar houdt anderzijds ook geneesmiddelen en therapieën tegen die onder anderen ALS-patiënten ten goede kunnen komen.

In de eerste fase van de studie wilde men de haalbaarheid en veiligheid van deze nieuwe benadering bij mensen onderzoeken en het bleek dat de bloed-hersenbarrière van patiënten succesvol en veilig kon worden geopend dankzij microbubbels die gingen vibreren door toedoen van gericht ultrageluid. Dit proces was omkeerbaar en niemand bleek last te hebben van ernstige bijwerkingen.

In de volgende fase van de studie – die voor de volgende maanden gepland staat – zal men ALS-therapieën gaan afleveren en onderzoeken hoe deze nieuwe, directe interactie verloopt. De studie toonde aan dat gericht ultrageluid potentieel een stap is in de richting van een behandeling voor ALS.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: Medical News Bulletin

Share