Oxford BioDynamics hanteert epigenetische handtekeningen voor borstkanker en ALS

17-10-2017

(samenvatting)

NEW YORK (GenomeWeb) – Oxford BioDynamics heeft vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling en validatie van epigenetische handtekeningen voor borstkanker en amyotrofische laterale sclerose.

De afgelopen weken kondigde de Britse onderneming aan dat ze twee studies heeft afgerond die het vermogen van haar EpiSwitch-platform aantonen om borstkanker- en ALS-patiënten te diagnosticeren en te stratificeren. Eveneens deze maand kende het US Patent and Trademark Office (Patenten- en handelsmerkenagentschap van de VS) Oxford BioDynamics een patent toe dat zijn EpiSwitch-platform dekt en dat de onderneming zou moeten ondersteunen bij de uitbouw van haar business in de VS. …

ALS is a neurodegeneratieve ziekte waarvoor momenteel geen prognostische tests bestaan. Oxford BioDynamics gelooft dat zijn platform nuttig kan zijn om de zorg te verbeteren. In 2014 kende Innovate UK, het innovatieagentschap van het VK, 950.000 euro toe aan een consortium waarvan Oxford BioDynamics deel uitmaakt, voor de ontwikkeling en validatie van de bloedgebaseerde EpiSwitch-test voor ALS die kan worden gebruikt om ALS-patiënten te diagnosticeren, inzicht te verkrijgen in de ziektestratificatie, en vast te stellen of therapieën een positief effect hebben.

In a poster die tijdens de recente conferentie werd gepresenteerd, gaf Oxford BioDynamics een overzicht van zijn samenwerking met de klinische-onderzoeksgroep aan de Oxford Motor Neuron Disorders Clinic (Ziekenhuis voor motorneuronenaandoeningen) van de Universiteit van Oxford, die het EpiSwitch-platform gebruikte om een cohort van 100 patiënten te bestuderen. Het cohort werd getest aan de hand van twee handtekeningen — één ervan een diagnostische voor ALS, de andere voor de prognose van de ziektevoortgang — en werd na drie en zes maanden opgevolgd. Ook werden gegevens van klinische beoordelingen en 100 echtelijke controlegevallen verzameld.

Volgens de poster werd een diagnostische handtekening van negen genen gebruikt om de patiënten te testen, terwijl een prognostische handtekening van acht genen werd gebruikt om hen te stratificeren in snelle en trage voortgangssubtypes. De onderzoekers stelden vast dat vier van de biomarkers in de prognostische handtekening gerelateerd waren aan major histocompatibility complex 2 en verworven immuniteit, terwijl drie andere ingebed liggen in trajecten die worden geassocieerd met het aangeboren immuunsysteem, "wat wijst in de richting van de betrokkenheid van neuro-inflammmatoire mechanismen in de pathogenese van de ziekte".

De onderneming kwam tot het besluit dat het gebruik van epigenetische biomarkers de diagnosetijd voor ALS-patiënten zou kunnen verbeteren en subtypes van ziektevoortgang zou kunnen helpen te identificeren, wat verdere studies wenselijk maakt.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: GenomeWeb

Share