Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit ontwikkelen een platform voor machinaal leren om klinische proeven te stroomlijnen

13-11-2020

Technologie in licentie gegeven aan Panacea, een nieuw opgericht startup- en portfoliobedrijf van de Oazis-versneller, gevormd door het Yazamut360-ondernemerscentrum van de Ben-Gurion-universiteit.

BEER-SHEVA, Israel - Onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) hebben een nieuw platform ontwikkeld om klinische proeven te stroomlijnen, de kosten te verlagen en de efficiëntie en het succespercentage van het ontwikkelingsproces van geneesmiddelen of medische hulpmiddelen te verhogen. De technologie is voor verdere ontwikkeling en commercialisering in licentie gegeven aan Panacea, een nieuw bedrijf dat is opgericht door BGN Technologies, het technologietransferbedrijf van BGU, en Prof. Boaz Lerner van de afdeling Industrial Engineering and Management van BGU, en de wetenschappelijke oprichter van Panacea. Panacea is een portfoliobedrijf van de Oazis-versneller, gevormd door het Yazamut360 ondernemerscentrum van BGU.

Het nieuwe platform maakt gebruik van machinaal leren om de slaagkansen van een klinische studie te optimaliseren, door het rekruteren en uitvallen van de patiëntenpopulatie te analyseren, en gecontroleerde markers te identificeren en prioriteit te geven. De technologie biedt efficiënte pre-trial aanbevelingen, in-trial tussentijdse analyse, en post-trial inzichten ter voorbereiding van de volgende proef, evenals potentiële redding in geval van mislukking.

Boaz Lerner

"Klinische proeven zijn de afgelopen twintig jaar niet fundamenteel veranderd," aldus Prof. Lerner. "Ze zijn uiterst kostbaar en de kans op succes voor nieuwe medicijnen is één cijfer. Daarom is ons platform zeer gunstig voor farma- en biotechbedrijven, omdat het hen in staat stelt de efficiëntie en de kans op succes te verhogen door de proef te stroomlijnen en de optimale deelnemers en markers te selecteren. Omgekeerd kunnen we ook helpen om te begrijpen wanneer een proef moet worden beëindigd en welke lessen uit een mislukte proef kunnen worden getrokken."

De technologie is al gebruikt in klinische studies van verschillende neurodegeneratieve ziekten, waaronder amyotrofische laterale sclerose (ALS), de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer, en heeft hoge prestaties aangetoond door de gelaagdheid van patiënten in homogene, statistisch verschillende subgroepen ; identificatie van factoren en hun relaties met de ziektetoestand ; en voorspellende analyse van de progressiesnelheid en het patroon, alsmede de ziektetoestand.

"In het tijdperk van kunstmatige intelligentie en machinaal leren lijkt het niet meer dan normaal dat de ontwikkeling van geneesmiddelen baat heeft bij deze gesofisticeerde instrumenten die rekening kunnen houden met grote hoeveelheden gegevens en die talrijke parameters kunnen integreren en analyseren om de klinische proeven te optimaliseren en hun kans op succes te vergroten", aldus Josh Peleg, CEO van BGN Technologies. "We zijn blij te zien dat de technologie al belangstelling heeft gekregen van verschillende biofarmaceutische bedrijven die zijn begonnen met de samenwerking met Panacea om hun lopende klinische studies te verbeteren."

 

Vertaling: E. Van Daele

Bron: PR Newswire

Share