ProMIS Neurosciences creëert nieuwe antilichamen voor ALS

20-05-2020

Nieuwe antagonisten die misgevouwen RACK1 als doelwit kiezen voorkomen dat zich dysfunctionele eiwitaggregaten vormen en herstellen de normale functie

TORONTO en CAMBRIDGE, Mass. -- ProMIS Neurosciences, een biotechnologische onderneming die zich toespitst op de ontdekking en ontwikkeling van antilichaamtherapieën met als doelwit toxische oligomeren die zijn betrokken bij de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziektes, heeft nieuwe antagonisten geïdentificeerd tegen de receptor voor geactiveerde eiwitkinase C 1 (RACK1) die de vorming van dysfunctionele eiwitaggregaten voorkomen en de normale functie helpen te herstellen. Er is bewijs dat het tot doelwit kiezen van RACK1 een beloftevolle nieuwe strategie vormt om de complexe mechanismen aan te pakken die zijn betrokken bij de pathogenese van neurodegeneratieve ziektes, waaronder amyotrofische laterale sclerose (ALS).

De nieuwe antagonisten tegen RACK1 zijn ontworpen om te voorkomen dat normale herseneiwitten klonters gaan vormen die het normale functioneren in de weg staan en leiden tot ziektes. Met behulp van zijn gepatenteerde platform voor de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen, ontwikkelde ProMIS nieuwe antagonisten tegen RACK1, een essentieel eiwit voor het normale functioneren van cellen. De onderzoekers hebben RACK1 geïdentificeerd als een beloftevol doelwit voor neurodegeneratieve ziektes omdat het interageert met andere fysiologisch belangrijke eiwitten, waaronder het TAR DNA-bindende eiwit 43 (TDP43) en Fused in Sarcoma (FUS), een RNA-bindend eiwit: beide zijn betrokken bij de ontwikkeling van ALS. In ziekteomstandigheden zoals ALS gaan deze eiwitten aggregeren, zodat ze niet langer naar behoren kunnen functioneren. In het bijzonder wordt de algemene synthese van celeiwitten ernstig gehinderd.

Selectiviteit voor toxisch TDP-43 maakt van nieuwe intralichamen ideale kandidaten voor gentherapievectoren

TORONTO en CAMBRIDGE, Mass. -- ProMIS Neurosciences, een biotechnologische onderneming die zich toespitst op de ontdekking en ontwikkeling van antilichaamtherapieën met als doelwit toxische oligomeren die zijn betrokken bij de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziektes, heeft intralichamen gegenereerd die hoogst selectief zijn voor misgevouwen vormen van het TAR DNA-bindende eiwit 43 (TDP-43), dat betrokken is bij amyotrofische laterale sclerose (ALS), frontotemporale degeneratie (FTD) en verschillende andere neurologische aandoeningen. Vroege gegevens staven het gebruik van deze antilichamen voor gentherapievectoren gebaseerd op selectiviteit en het vermogen om aan te zetten tot de afbraak van toxische soorten van TDP-43, terwijl de normale vormen van het eiwit worden gepreserveerd. Normaal TDP-43 is essentieel voor het behoorlijk functioneren van cellen.

Intralichamen zijn antilichaamtherapieën die in een cel moeten werken, waarbij ze toxische eiwitten blokkeren, hun afbraak versnellen en hun verspreiding naar gezonde cellen voorkomen. Intralichamen vereisen een vector om rechtstreeks in de aangetaste cellen van het centrale zenuwstelsel door te dringen, en gepubliceerde gegevens tonen dat het gebruik van gentherapievectoren een beloftevolle strategie is om toxiciteit aan de bron te neutraliseren en een halt toe te roepen. ProMIS heeft verscheidene hoogst selectieve intralichamen gegenereerd die zich verbinden met aggregaten van het toxische TDP-43-eiwit in cellen en die leiden tot de afbraak ervan zonder het normale TDP-43 aan te tasten. Deze vroege gegevens vormen een veelbelovende eerste stap naar de uiteindelijke ontwikkeling van veilige en effectieve therapieën voor ALS, FTD en andere met TDP-43 verbonden aandoeningen.

 

Vertaling: Bart De Becker

Bron: GlobeNewswire

Share