Top-line resultaten TUDCA

27-03-2024

27-03-2024

Het TUDCA-ALS consortium kondigt top-line resultaten aan van de Europese fase 3 klinische studie met TUDCA bij patiënten met ALS

Samenvatting van de resultaten:

De TUDCA-ALS studie voldeed niet aan het primaire eindpunt, gemeten door ALSFRS-R scores (een maat voor functionele en motorische veranderingen bij ALS). Er werden ook geen significante verschillen waargenomen in secundaire eindpunten.

De behandeling met TUDCA werd goed verdragen en was over het algemeen veilig, met voornamelijk milde gastro-intestinale bijwerkingen in zowel de placebo- als de behandelingsarmen.

De COVID-19 pandemie droeg bij aan een verminderde rekrutering van patiënten, wat een negatieve invloed had op de statistische analyse vanwege het lage aantal deelnemers op de latere tijdstippen.

Aspecten van de gegevens worden verder onderzocht om aanvullende verschillen tussen placebo- en behandelingsarmen te onderzoeken, waaronder verschillende tijdstippen en analyse in langzaam versus snel progresserende groep. De volledige resultaten zullen in een later stadium worden gepresenteerd.

Het TUDCA-ALS consortium kondigt de belangrijkste resultaten aan van de gerandomiseerde placebogecontroleerde fase 3 klinische studie met tauroursodeoxycholzuur (TUDCA) bij mensen die leven met amyotrofische laterale sclerose (ALS), ook bekend als de Motor Neurone Disease (MND). Het onderzoek duurde 18 maanden en 25 Europese locaties in zeven Europese landen namen deel aan het onderzoek.

De studie slaagde er niet in het primaire eindpunt te behalen, gedefinieerd als een verschil in responderende en niet-responderende patiënten in maand 18 zoals gemeten door de Revised Amyotrophic Lateral Sclerosis Functional Rating Scale (ALSFRS-R) scores. Verder werd er geen statistisch significant verschil gevonden tussen TUDCA en placebo in secundaire uitkomsten, waaronder de overlevingsduur en veranderingen in biomarkers zoals neurofilament light protein.

De leider van het onderzoek, professor Alberto Albanese, directeur van de afdeling Neurologie van het Humanitas Research Hospital (Italië), zegt het volgende:
"We zijn erg teleurgesteld dat er geen algemeen voordeel is aangetoond. Gezien de heterogeniteit van ALS, is het belangrijk om te onderzoeken of het gebrek aan effect uniform was over de gehele onderzoekspopulatie. Daarom wordt er gewerkt aan een grondige analyse van subgroepen op basis van tussentijdse tijdstippen.

We willen onze diepe dankbaarheid uitspreken aan de mensen met ALS die zo genereus hebben deelgenomen aan het onderzoek."

- Professor Alberto Albanese, onderzoeksleider

De studie vond plaats tijdens de COVID-19 pandemie en moest het hoofd bieden aan tal van uitdagingen als gevolg van herhaalde pandemiegolven. Dit omvatte een daling van de verwachte 440 naar 336 deelnemers, gelijk verdeeld over de behandelingsarmen aan het begin van de studie. In de eerste 9 maanden vielen er aanzienlijk meer placebo-deelnemers uit het onderzoek dan uit de TUDCA-arm, terwijl ongeveer de helft van de patiënten in elke behandelingsarm de 18 maanden haalde.

Het consortium voert aanvullende taken uit, waaronder verdere statistische analyse van gegevens en biomarkers op verschillende tijdstippen, om een duidelijker inzicht te krijgen in de effecten van TUDCA bij langzaam progressieve patiënten in vergelijking met snel progressieve patiënten. Deze analyses zullen worden gepresenteerd op de bijeenkomst van het European Network for the Cure of ALS (ENCALS) in Stockholm, juni 2024.

Over het TUDCA-ALS consortium

Studies hebben eerder aangetoond dat TUDCA neuroprotectieve eigenschappen heeft, waardoor het afsterven van motorische neuronen wordt voorkomen. Een fase 2b klinische studie toonde aan dat patiënten die gedurende 54 weken TUDCA kregen naast riluzole een verlengde mediane overleving hadden van 4-5 maanden. De TUDCA-ALS studie werd ontwikkeld om de klinische werkzaamheid van TUDCA bij ALS te bepalen.

Het TUDCA-ALS consortium werd georganiseerd door Humanitas Research Hospital (Italië), de sponsor van de studie. Het consortium bestond uit experts van Universitaet Ulm (Duitsland), The University of Sheffield (Verenigd Koninkrijk), Centre Hospitalier Regional Universitaire de Tours (Frankrijk), Katholieke Universiteit Leuven (België), Universitair Medisch Centrum Utrecht (Nederland), Trinity College Dublin (Ierland), Bruschettini s.r.l. (Italië), Instituto Superiore di Sanita (Italië) en Motor Neurone Disease Association (Verenigd Koninkrijk).

Het onderzoek werd gefinancierd door het Horizon 2020 programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie (subsidieovereenkomst 755094).

Vertaling: Gerda Eynatten-Bové

Bron: www.tudca.eu

 

Share