Scalevo

← ga terug naar Recente technologische ontwikkelingen

11-08-2015

Het maken van een elektrische rolstoel die tegemoet komt aan de eisen van het dagelijks gebruik en die het mogelijk maakt veilig op en af de trap te gaan zonder hulp van buitenaf.

Hallo, wij zijn een team van 10 studenten en we studeren Mechanische en Electrische Engineering aan het Swiss Federal Institute of Technology (ETH) in Zürich of Industrieel Ontwerp aan de Zurich University of the Arts.

Ons doel is om een elektrische rolwagen te bouwen waarmee je de trap kan opgaan. Het bewegen op de grond wordt verwezenlijkt door een Segway-achtig system door te steunen op de twee grootste wielen. De trappen worden beklommen met gebruik van twee rubberen tracks (rupsen) gemonteerd onderaan de rolwagen. Ons systeem werd ontworpen om mee te dingen aan het cybathlon kampioenschap 2016.

Het team

Carlos Gomes

Communicatie, Financiën, Stoel, Productie Hij behoort tot de kern van het team. Zijn taak bestaat uit het coördineren van alles tussen het team en anderen zoals productiepartners, sponsors en coaches. Samen met Thomas is hij verantwoordelijk voor de stoel. Het doel is om hem zo licht en comfortabel mogelijk te maken. 

Roman Käslin

System Engineering, Documentatie Roman is verantwoordelijk voor het gedeelte systeemontwikkeling van dit project, dit betekent dat hij de intersecties tussen subsystemen coördineert en dat hij ervoor zorgt dat aan de vereisten word voldaan. Hij coördineert ook het tijdsschema en de documentatie. Naast het project studeert hij Mechanische Engineering in het derde jaar van het ETH Zurich.

Jonas Kühne

Electronica Hij is verantwoordelijk voor het elektronisch gedeelte van het systeem. Zijn taak bestaat erin connecties en communicatie tot stand te brengen tussen alle elektronische componenten alsook het optimaliseren van het stroomverbruik om de levensduur van de batterij te verhogen. Bovendien ontwikkelt hij een besturingspaneel dat gebruiksvriendelijk en ergonomisch is. Jonas studeert momenteel Electrical Engineering in het derde jaar aan het ETH Zurich.

Dario Mariani

Evenwichtssysteem, Testing Zijn taak bestaat erin om de testing te coördineren en om de risico’s die het project met zich meebrengt, in te schatten. Hij is ook verantwoordelijk voor de bouw van het evenwichtssysteem en geeft bijstand aan de constructieteams van al de andere montagegroepen. Dario studeert Mechanische Engineering in het derde jaar aan het ETH Zurich. In zijn vrije tijd houdt hij van sport (unihockey of lopen) en speelt hij videospelletjes.

Milan Schilling

“Track” (rupsen) systeem Milan is verantwoordelijk voor het rubberen track systeem, waarmee de rolstoel de trappen op en af kan gaan. De taken van dit team bestaan erin om de tracks te definiëren en te monteren, het vastzetten van de tracks en het kantelmechanisme, om het onder de stoel te doen passen en te voldoen aan de gewichtsvereisten. Bovendien behoort Milan tot het software team en het elektronika team.

Ian Stähli

Besturingssysteem Zijn taak bestaat erin om het controlesysteem zo betrouwbaar mogelijk te maken. Om dit te bereiken is een betrouwbaar systeemmodel essentieel evenals een grondige kennis van besturingssystemen. Ian studeert momenteel Mechanische Engineering in het derde jaar en verwacht zowel praktische als theoretische ervaring in mechatronics op te doen met dit project.

Miro Voellmy

Geraamte, Support system Miro is verantwoordelijk voor de bouw van het kader van de rolstoel alsook het draagsysteem, dat gebruikt wordt om de trappen mee op te gaan en de rolstoel te stabiliseren. Hij studeert momenteel Mechanische Engineering in het derde jaar aan het ETH Zurich.

Bernhard Winter

Software Hij is de initiatiefnemer van het project en is verantwoordelijk voor de software. Dit betekent het ontwikkelen van de interface van de gebruiker en communicatie opzetten tussen de motor controllers en de sensoren. Hij maakt ook deel uit van het controleteam wiens taak erin bestaat de rolwagen op twee wielen te stabiliseren.

Thomas Gemperle

Industrieel Designer Hij is, samen met Naomi, verantwoordelijk voor het ganse ontwerp van de rolstoel. Dit behelst aspecten van ergonomie, bruikbaarheid en bijkomende middelen. Aanvullend op de ontwerpconcepten, werkt hij aan de technische design met zijn CAD ontwerpen.

Naomi Stieger

Industrieel Designer Ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het product met zijn ontwerpconcepten en de ontwikkeling van het product. Bovendien is ze verantwoordelijk voor de Corporate Design. Samen met Thomas zullen de Industrieel Desigers een zeer efficiënte rolstoel creëren binnen alle design details.

 

Rollout Video

Dit is de eerste test met een persoon met een handicap. De snelheid wordt beperkt door de software omwille van veiligheidsredenen. De transities gebeurden manueel maar ze worden op dit moment geautomatiseerd. 

SRF1 – Einstein 21.5.201

Scalevo in the show “Einstein” van de Zwitserse nationale televisie

 

FAQ (veelvuldig gestelde vragen)

V: Kan hij de trap afgaan?

A: Ja

V: Waar kan ik de Scalevo rolwagen kopen en hoeveel kost hij?

A: De rolwagen is momenteel niet te koop. Het begon als een studentenproject in het laatste jaar van de bachelor. Ons voornaamste doel was om inzicht te krijgen in de creatie van een prototype en om de theorie die we in voorgaande jaren geleerd hadden, toe te passen. Met dit prototype willen we dan deelnemen aan de internationale Cybathlon Challenge in 2016.

V: Ik wil die rolwagen echt? Is het echt niet mogelijk hem te kopen?

A: We hebben fantastische feedback gekregen en voor veel mensen zou dit product hun leven kunnen veranderen. We overwegen nu om een kickstarter te lanceren of iets gelijkaardigs om deze rolwagen beschikbaar te maken voor iedereen. Daarvoor zouden we het systeem moeten vereenvoudigen om het robuuster en veiliger te maken en gemakkelijker om te fabriceren.

V: Wat is de maximum rijsnelheid?

A: Op de grond ongeveer 10 km/u en op de trappen aan 1 trap/S. Deze snelheid is vier keer sneller dan diegene getoond in the rollout video.

V: Op welk soort trappen kan het rijden?

A: Trappen met een helling van 17° tot 34°. Het kan ook op wenteltrappen rijden.

V: Hoe groot is de rolwagen?

A: Hij is 65cm breed en 105cm lang met een totaalgewicht van 101kg.

 

 

Vertaling: ALS Liga: Annie

Bron: Scalevo.ch

Rolstoel met rupsbanden rijdt moeiteloos een trap op

11-08-2015

Enkele Zwitsere ingenieurs hebben een uitvinding gedaan die vele rolstoelgebruikers weleens uit de problemen kan helpen. Hun ‘Scalevo’ rolstoel is speciaal uitgerust met rupsbanden die het mogelijk maken om steile trappen moeiteloos op te rijden. Dat zou alvast het leven van mindervaliden een stuk aangenamer kunnen maken. Vele publieke plaatsen zijn immers vaak niet of onvoldoende toegankelijk voor rolstoelen.

Op het eerste zicht ziet de elektrische rolstoel, ontworpen door ingenieurs en studenten van het Technologisch Instituut in Zürich, er uit zoals alle anderen. Maar naast twee gewone wielen is de rolstoel uitgerust met twee rubberen rupsbanden, zoals die gebruikt worden voor tanks. Die rupsbanden kan je dan laten zakken en gebruiken om oneven ondergronden en trappen op te rijden. Naargelang de helling van de trap, wordt de hoek van de stoel aangepast zodat de persoon steeds in evenwicht is en er dus weinig risisco bestaat om uit de stoel te vallen. Ook rijdt de rolstoel de trap achterwaarts op, zo heeft de persoon meer beenruimte en heeft hij steeds een zicht op wat er onder hem is. Tot slot is de rolstoel eveneens uitgerust met extra lichten achteraan, om de zichtbaarheid in het donker te verhogen.

Hoewel het slechts om een prototype gaat, heeft het Zwitserse team al een video van de rolstoel met rupsbanden online geplaatst. Een trap oprijden gaat daarin verrassend vlot en veilig.

 

Bron: Metro

Share